Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

OMILJENI DESERT

Sva lica palačinki

Kad nam se jede nešto slatko, a ne želimo provesti puno vremena u kuhinji, posežemo za isprobanim rješenjem. Naravno, riječ je o uvijek traženim palačinkama.

Palačinke su, tvrde, nastale davno, u srednjovjekovnoj Europi, a prvi recept datira iz 1430. kad je u jednom zapisu u Engleskoj potanko objašnjeno kako se pripremaju tada već poznate palačinke. No recept prije toga povjesničari još nisu uspjeli pronaći. Palačinka je, kažu, preteča kruha koji je pečen 12 000 godina pr. Kr. od vode i divljih žitarica i koji je više sličio današnjim tortiljama. Rimljani su jeli Alita Dolcia, 'drugo slatko', slasticu od mlijeka, brašna, jaja i začina, a imali su slatke nadjevene voćem, medom i orašastim plodovima i slane nadjevene sirom, mesom i ribom. Prodavali su ih na tržnicama.

Palačinke imaju i svoje lokalne varijante pa su u Francuskoj tanke palačinke crêpes koje podsjećaju na galettes, kolač, u Njemačkoj su popularne palačinke od krumpira, u Mađarskoj ih zovu palacsinta, a u Rusiji blini, ali manje su i od heljdinog su brašna. U 18. stoljeću palačinke su već osvojile cijeli svijet, a Nizozemci su ih zvali pannenkoek i jeli za svadbeni doručak, kao nešto posebno i ukusno. I da, naša je riječ zapravo pohrvaćena njemačka palatschinken. 

Dok su naše palačinke tanke, američke su deblje i manje, rade se od maslaca i praška za pecivo, a obavezan je javorov sirup. 

Možda se sjećate i palačinki koje su u juhi izrezane na trakice, no one koje mi volimo i poznajemo jednostavno je za pripremiti. Trebaju vam brašno, jaja i mlijeko, malo vode, prstohvat soli i dobra tava. No Vogue se s time nije slagao, doduše 1935., tvrdeći kako ih je jako teško pripremiti. Svakako treba spomenuti i slavne Crêpes Suzette, palačinke koje je slavni chef Auguste Escofier prvi puta spremio 1890. u čast glumice, barunice Suzanne Reichenberg, a koje su prekrivene karameliziranim šećerom i umakom na bazi naranče i Grand Marniera, pečene na maslacu. 

Palačinke možete ispeći i od njih složiti tortu, a evo što vam predlažemo. Jer, malo je koji desert tako brzo gotov, zabavan za pečenje (ne zaboravite okretanje u zraku) i uz sve to beskrajno ukusan. Punjene ili prelivene? To ovisi kako ste raspoloženi. Dobar tek!

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...