Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

SLATKO-KISELA KOMBINACIJA

Sve je bolje uz chutney

Mješavina začina, voća, povrća, octa i šećera svakom jelu daje potpuno novu notu. Najpoznatiji je onaj od manga i luka, a svoju popularnost u svijetu duguje naravno – Englezima.

Chutney kakav danas poznajemo značajno se razlikuje od svog pretka iz Indije. Originalni chutney svoje porijeklo vuče 2000 godina u povijest gdje ga se na Indijskom potkontinentu radilo od svježih sastojaka u obliku paste ili umaka. Naziv mu dolazi od hindske riječichatni, a radio se od kombinacije svježeg voća i povrća poput rajčica, manga, banana i slično, zelenog čilija, začina i začinskog bilja, kiseline poput octa ili tamarindovog soka i šećera. Često se bojama usklađivao s drugim jelima.

Kolonizacijom ga u 18. stoljeću otkrivaju Englezi koji su da donijeli u Europu, ali ga i prilagodili svojim potrebama. Naime, kako su tadašnja putovanja trajala dugo, chutney je postao način očuvanja namirnica od propadanja, a to se nastavilo i kao oblik zimnice. 

Tako je originalni chutney prošao dug put do ovog današnjeg, koji usput uključuje termički obrađene namirnice, ali i ponešto drugačije sastojke. Kako u Europi u doba kolonizacije sastojci tradicionalnog chutneyja nisu bili lako dostupni, zamjenjivali su se voćem poput jabuka, a povećana je i količina octa i šećera. Jedna je od najpoznatijih novijih verzija ona Major Grey's chutney koji sadrži mango, grožđice, luk, začine i sladila.

Chutney je zaista zahvalan dodatak koji možete kombinirati uz pregršt jela. Meso, burgeri, sendviči, riža, curry, kombinacija je zaista mnogo. A odlično je to što ga lako možete pripremiti i sami. Mi vam predlažemo klasik od luka za koji će vam trebati ljubičasti luk, narančin sok, aceto balsamico, maslinovo ulje, sol i smeđi šećer. Gotov za sat vremena, ovo je klasik među chutneyjima.

Volite li nešto egzotičnije okuse, isprobajte chutney od krušaka i đumbira ili pak onaj od mrkve, đumbira i limete. Neobične kombinacije okusa podići će baš svako jelo i oduševiti sva nepca. Jesenske kruške upakirane u pikantni chutney savršen su dodatak jačim mesima poput junetine, govedine ili svinjetine, dok onaj od mrkve odlično paše uz neki fini curry.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...