Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

NEŠTO DRUGAČIJE

Sve tajne košer prehrane

Možda ste se već susreli s pojmom 'košer', no znate li što on znači? Osim što ima posebne načine pripreme, ovaj tip prehrane donosi i brojne zdravstvene dobrobiti.

Iako se tradicija košer prehrane uglavnom vezuje uz Židove, točnije ortodoksne Židove, koji je se zbog vjerskih razloga strogo pridržavaju, ovaj način ishrane u posljednje vrijeme postaje sve popularniji i među ostalom populacijom. Naime, posljednjih nekoliko godina namirnice koje nose oznaku 'košer' bilježe eksplozivan rast prodaje. No u čemu je tajna?

Košer prehrana temelji se na pravilima iz Tore, a podrazumijeva posebne načine pripreme namirnica, ali i njihovu podjelu. Tako Židovi razlikuju čiste i nečiste namirnice. U čiste namirnice ulaze meso određenih životinja (goveda, ovce, koze, bivoli i jeleni), ribe koje imaju ljuske i peraje, određena perad (kokoši, puran, patke i guske), kao i njihovi nusproizvodi. A da bi određena namirnica bila košer, moraju se slijediti posebna pravila njihove obrade. Tako se životinje ubijaju na najhumaniji način kako bi im se olakšala patnja, sva obrada vrši se na zemlji i ručno, krv se mora potpuno iscijediti, a sve pod nadzorom ovlaštenog rabina. I pogoni u kojima se obrađuju namirnice moraju se poštivati pravila košera. Također, meso i mliječni proizvodi ne smiju biti u doticaju te se moraju pripremati i posluživati u odvojenim posudama. Pravila je još mnogo više, ali poanta je tu.

Osim mesa i mliječnih proizvoda, koji se ne smiju kombinirati i između njihove konzumacije mora proći između jednog i šest sati, postoje i neutralne namirnice koje se smiju jesti s objema skupinama. To su riba, kruh, voda, voće i povrće, čajevi, kava i slično.

Ono zbog čega popularnost košer prehrane sve više raste za početak je provjereno porijeklo. Naime, s obzirom na to da postoje stroga pravila pripreme i konzumacije, svi koji jedu košer mogu biti sigurni da su namirnice prirodne i bez dodanih umjetnih aditiva. Košer predstavlja sinonim za kvalitetu i provjereno porijeklo.

Također, kako se određene skupine namirnica ne smiju konzumirati, i zdravstvenih je prednosti mnogo. Košer prehrana rezultira nižim kolesterolom s obzirom na to da ne jedete zajedno namirnice koji su zaslužne za povišen kolesterol (meso i mliječni proizvodi). Voće i povrće se također pažljivo uzgaja i prati pa je zdravstvena ispravnost itekako osigurana.

A mislite li da na našem tržištu ne možete naći namirnice s oznakom košer, varate se. Naime, stotinjak hrvatskih tvrtki nositeljice su ove oznake. Među njima su Kraš, Vindija, Zvijezda, Belje, PIK Vrbovec, Franck i Dukat, ali i mnoge druge. Stoga, otkrijte tajne ove prehrane i unesite novost na vaš jelovnik.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...