Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

ZIMSKI MENI

Sve vrline variva

Postoji razlog, točnije nekoliko njih zašto zimi volimo variva. Osim što nas griju, tu su i dodatni argumenti zašto su variva u hladnim danima hit.

Tmurni i hladni dani uvijek traže nešto toplo što će nas ugrijati. A postoji li bolje rješenje od finog domaćeg variva? Mislimo da ne. Vjerojatno ste već i sami primijetili kako zimi gravitiramo nešto zasitnijim jelima, osobito onima na žlicu. Uz to što nas dobro griju, također nam podižu i raspoloženje. Naime, s obzirom na to da su zimi dani nešto kraći, razina serotonina nam je niža, a to znači lošije raspoloženje. Hrana bogata ugljikohidratima pomaže u podizanju raspoloženja, a variva su upravo takva.

Naravno, u zimskim mjesecima svi postajemo nešto tromiji pa nam odgovara i takva hrana. No ne dajte da vas vaši apetiti zavaraju. Radije se okrenite zdravijim verzijama jela koja će vas istovremeno zagrijati, podići vam raspoloženje i osigurati vam dovoljno energije. Znamo da hrana bogata rafiniranim šećerima brzo podiže energiju, ali ju jednako tako i spušta pa opet ostajemo gladni, mrzovoljni i smrznuti.

Hladniji period godine također budi naš instinkt za preživljavanjem koji smo naslijedili od naših predaka koji nisu imali široko dostupnu hranu. Upravo zato biramo jela koja će nas zasititi na dulje vrijeme i osigurati nam sve potrebne nutrijente.

Zato radije birajte sezonsko povrće, žitarice, zdrave masnoće, lagano meso i ribu koji će osigurati da se dobro osjećate, a kazaljka na vagi neće otići u nebesa. Jedan od razloga zašto zimi biramo variva jest i izbor namirnica. U ovom periodu su nam često dostupnije škrobaste namirnice i korjenasto povrće, no nemojte bježati od njega. U toplim varivima ono će se savršeno snaći.

Ono što je dodatna prednost variva jest energija koju ćete potrošiti. Složeni ugljikohidrati koje možemo pronaći u varivima traže nešto više energije za probavljanje pa ćete se istovremeno zagrijati i bit ćete dugo siti. S obzirom na to da zimi vrlo često zaboravimo unositi dovoljnu količinu tekućine, variva su i odličan način hidratacije organizma.

No bez obzira na dobro potvrđene razloge, variva volimo jer su nam super fina, a kombinacijama ukusnog povrća teško ćemo odoljeti. Krem juha s grahomvarivo od leće ili ono od kupusa i mljevenog mesa samo su neki od prijedloga koji će ove zime biti pravi comfort food.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...