Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

MESNE OKRUGLICE

Svestrane i sočne

Pripremaju ih diljem svijeta već stoljećima, dolaze u tisuću verzija, a volimo ih u baš svakom izdanju. Mesnim okruglicama baš nikada ne možemo odoljeti. Iako se njihovo porijeklo ne zna pouzdano, smatra se da mesne okruglice dolaze iz Perzije (današnji Iran) gdje su bile poznate kao kofte.

Pripremale su se od ostataka mesa pa je to možda razlog zašto prvi recepti nisu zabilježeni. S obzirom na to da u to vrijeme nisu postojali strojevi za mljevenje mesa, ono se usitnjavalo ručno, miješalo sa začinima i oblikovalo u okruglice. Pripremale su se na razne načine, s umakom ili su se pak nabadale na štapiće iz čega se razvio kebab. Iz Perzije su se okruglice raširile po cijelom svijetu.

Ovisno o regiji gdje su se pojavile, okruglice su se radile od različitih sastojaka. Kineske su se tako radile od svinjetine, na Bliskom istoku i sjevernoj Africi od janjetine, a stari Rimljani, poznati po svojim neobičnim kombinacijama, radili su ih od mesa pauna, piletine, zečetine i svinjetine, koja je bila zadnji izbor.

Tijekom stoljeća njihova je popularnost rasla, a sredinom 19. stoljeća ušle su i u Oxfordov rječnik. U njemu su opisane kao „bilo koja kombinacija svježeg ili termički obrađenog mesa oblikovanog u okruglicu“. Osobitu popularnost stekle su u Italiji (česta je predrasuda da upravo od tamo dolaze), a talijanski autor Pellegrino Artusi zabilježio je zanimljivu opasku o njima: „Nemojte ni na trenutak pomisliti da ću vam dati recept za mesne okruglice jer ovo jelo baš svatko zna napraviti, pa čak i najveći amater.“ Ipak, ondje su poznate kao polpette i jedu se kao glavno jelo, ali bez umaka.

Ne smijemo zaboraviti ni švedske okruglice koje se pak poslužuju uz umak i pekmez od brusnica. One su nešto manje u odnosu na ostatak Europe, a brusnice im daju dozu luksuza. I recept za ove okruglice danas možete lako pronaći.

Povijest mesnih okruglica obilježio je još jedan događaj – izum stroja za mljevenje mesa. Godine 1829. zabilježen je prvi patent za prvobitan stroj, a 1845. javlja se nešto naprednija verzija. Pojavom stroja, svježe mljeveno meso postalo je dostupnije, a s time i raste priprema okruglica.

Danas postoje zaista raznovrsni recepti, a mi vam predlažemo tek neke. Malo raznolikosti unijet će okruglice od pačetine, isprobajte verziju i s fetom, a dozu pikantnosti daju glazirane okruglice od piletine.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...