Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Prirodni zaslađivač

Svim slatkoljupcima je poznat. A vi, volite li javorov sirup?

Ova namirnica prirodno je bogata šećerom, ali u isto vrijeme sadrži nizak glikemijski indeks. Javorov sirup popularan je i omiljen dodatak prehrani svih Kanađana i Amerikanaca. Ma tko nije čuo o američkim palačinkama s javorovim sirupom?!

Gotovo sav javorov sirup proizvodi se u Kanadi gdje je javor skoro zaštićeno blago zemlje i ponos njezinog stanovništva. Znatno manji udio od oko 10 % proizvodi se u SAD-u. Javorov sirup ima konzistenciju nalik medu, ali malo rjeđu, a boja varira od svjetložute do tamnosmeđe. 

Ova namirnica, unatoč tome što je definitivno jako slatka zbog velikog sadržaja šećera, ipak je veoma zdrava. Javorov sok pretvoren u sirup osim samog šećera sadrži čak 54 korisna nutrijenta.

Posebnost javorovom sirupu daju tvari koje znanstvenici dosada nisu pronašli nigdje drugdje u prirodi. Naprimjer Quebecol koji je vrlo sladak, ali ne spada u skupinu ugljikohidrata nego fenolnih spojeva javorovog sirupa.

 Ali i druge poznate korisne tvari javorovog sirupa od velike su pomoći za naše zdravlje jer su djelotvorne u borbi s upalnim procesima, čiste i jačaju krvožilni sustav, uništavaju stanice raka, smanjuju razvoj neurodegenerativnih bolesti i općenito jačaju imunološki sustav organizma.

Javorov sirup je prirodan i najzdraviji zaslađivač. Koristi se jako široko – u industrijskoj proizvodnji deserta, kolača i slastica, ali je omiljen i u domaćinstvima stanovnika Sjeverne Amerike. Odličan je kao preljev za palačinke, kolače, sladolede, dodatak voćnim salatama, smoothiejima, kavi, čaju ili sokovima te tradicionalnim kanadskim jelima s jajima, slaninom i grahom.

Čuvati ga možete na sobnoj temperaturi u kuhinjskom ormariću ili na polici u ostavi. U zatvorenoj bočici sirup može stajati i do godinu dana bez da se pojave znakove kvarenja. Ali ako ste ipak predugo držali sirup bez upotrebe, samo oprezno uklonite površinski pljesnivi sloj i možete ga nastaviti konzumirati.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...