Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

GASTRO PUTOVANJE

Svjetska mesna jela

Ako vam je ponestalo ideja za pripremu mesa kao glavnog obroka, kratko putovanje kroz nekoliko kontinenata poslužit će kao dobra inspiracija za različite mesne okuse.

Meso je visokovrijedna namirnica koja zadovoljava potrebe našeg organizma za bjelančevinama, vitaminima skupine B, željezom, fosforom i ugljikohidratima. Baš je zato zastupljeno u brojnim tradicionalnim kuhinjama diljem svijeta bez obzira na vrstu samog mesa ili način njegove pripreme. 

Pa tako Indijci najčešće pripremaju meso peradi. Što i ne čudi kad znamo da je jedno od najpoznatijih indijskih jela upravo pileći curry, a za njim ne zaostaje puno i piletina u umaku tikka masala. No Indijci pripremaju i jela od svinjetine, koja su poput tradicionalnog vindaloo gulaša stekla popularnost diljem svijeta.

Kineska kuhinja je, kad su mesna jela u pitanju, najpoznatija po slavnoj pekinškoj patki. No inače se uglavnom bazira na relativno brzoj pripremi jela u woku. Najčešće korišteno meso u kineskoj kuhinji je svinjetina koju pripremaju u brojnim kombinacijama. Pa ju tako često pripremaju s đumbirom i rezancima te u slatko-kiseloj kombinaciji s rižom. 

Na drugom kraju svijeta, u Latinskoj Americi, meso često dolazi u kombinaciji s pikantnim začinima poput čilija. A u svijetu su po ljutim jelima gotovo najpoznatiji Meksikanci koji često pripremaju jelo naziva fajitas za čiju se pripremu koriste svinjsko ili goveđe meso. Naravno, tu su i slavni tacositortiljechimichange za čiju se pripremu često koristi pileće meso i koji su se rasprostranili po čitavom svijetu.

Elegantne švedske okruglice prezentiraju savršen pristup pripremi mljevenog mesa na jednostavan, ali vrlo ukusan način. A mljeveno meso vole jesti i stanovnici iz vrućeg afričkog područja. Pa je ono sastavni dio prehrane u Gani, Liberiji, Nigeriji, ali i Maroku odakle dolaze juneće marrakech okruglice

rolano i nadjeveno, narezano na komadiće ili mljeveno, pirjano ili pečeno meso u svojim tradicionalnim jelima preferiraju i europski narodi.

Meso je sastojak koji doslovno ujedinjuje sve narode jer je kao kvalitetna i nutritivno bogata namirnica dio njihove svakodnevne i zdrave prehrane. Pečeno, kuhano, pirjano samostalno ili uz dodatak povrća i začina, meso će i dalje biti na vrhu svih gastro hit lista jer mu jednostavno nije moguće odoljeti.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...