Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Teriyaki umak

Svjetski poznat tradicionalan „Japanac“

Teriyaki umak univerzalna je namirnica koja bi se trebala naći u svakoj kuhinji.

Teriyaki je skoro sveprisutan u brojnim lokalnim jelima japanske kuhinje kojima bez sumnje daje svoju posebnu notu. Danas osim samih Japanaca ovaj umak vole i u drugim zemaljama gdje ga koriste kako profesionalni kuhari, tako i u pripremi obiteljskih obroka.

Slanost umaku daje umak od soje, a prepoznatljiv miris i slatkasti okus daje mu rižino vino (mirin). Ovisno od regiji, u teriyaki se često dodaju i drugi začini osim klasičnih češnjaka i đumbira. 

Sladak i gust, ovaj umak je savršen za mariniranje i pečenje mesa, ali i ribe u pećnici ili na roštilju.

Osim prepoznatljive glazirane korice koju teriyaki umak daje pečenim komadima mesa, on je prava riznica nutritivnih vrijednosti. Bogat je ugljikohidratima, natrijem, dobrim kolesterolom, željezom, fosforom i magnezijem. Bez obzira na to što nema puno kalorija, ipak se ne preporučuje svakodnevno ga konzumirati, ali je dobra zamjena za druge kaloričnije umake.

Redovita, ali ne prekomjerna konzumacija teriyaki umaka pozitivno utječe na stanje probavnog sustava, stimulira tek, normalizira povišeni krvni tlak, smiruje živčani sustav i smanjuje simptome umora i napetosti.

Mnogi kuhari ovaj umak koriste u različitim slanim jelima od peradi, ribe i morskih plodova. Posebno je omiljena kombinacija lososa glaziranog teriyaki umakom. U kombinaciji s maslinovim uljem teriyaki je idealan dresing za salate, a kao poseban dodatak često se poslužuje uz tjesteninu i sushi. 

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...