Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

MIRISNI LISTIĆI

Svjež i aromatični peršin

Začin koji svakodnevno koristimo u brojnim jelima od davnina je nezaobilazan dodatak. Svjež ili suh, list ili korijen, peršin je uvijek dobrodošao.

Još su stari Egipćani, Rimljani i Grci otkrili sve čari peršina. Egipćani su ga poklanjali domaćinu kad su odlazili u goste, Grci su ga umetali u vijence za pobjednika natjecanja, ali su i cijenili njegovu ljekovitost, no tek su ga Rimljani počeli koristiti kao začin. Iako njegovo porijeklo nije točno poznato, pretpostavlja se da dolazi s Mediterana, točnije Sicilije, odakle se proširio u ostatak svijeta. Danas su njegovi najveći svjetski dobavljači SAD, Kanada, Italija, Njemačka, Španjolska i Belgija.

S obzirom na to da je riječ o samonikloj biljci koja je poznata po svojoj izdržljivosti i otpornosti, nije čudo da je pronašla svoje mjesto među našim jelima. Raste na kamenitom tlu, nije previše zahtjevan što se tiče održavanja i dobro podnosi hladnoću. Uz lišće, u jelima se koristi i korijen, osobito u juhama. I lišće i korijen bogati su vrijednim nutrijentima, a korijen se može duže vrijeme čuvati i skladištiti.

Lišće peršina obiluje brojnim vitaminima, mineralima i drugim tvarima koji ga čine pravom riznicom zdravlja. Bogat je vitaminom C, ima ga čak četiri puta više nego limun, a sadrži i količinu karotena jednaku onoj u mrkvi. Uz to, bogat je i vitaminima A, K, B1, B2, folnom kiselinom, kalijem i željezom. 

Redovitom konzumacijom peršina ojačat ćete imunitet, poboljšati probavu, a često se preporučuje i onima koji imaju problema s arterijalnim tlakom. Također je i dobar diuretik jer poboljšava i ubrzava izbacivanje štetnih tvari iz organizma. 

Kao začin, peršinov list se najčešće koristi u juhama i varivima kao završni dodir, u salatama, pestu, ali i dodatak pečenjima. On je jedan od rijetkih začina čija se svojstva ne gube termičkom obradom, a hermetički zatvoren u posudu i spremljen u hladnjak može stajati dulje vrijeme zadržavajući nutritivne vrijednosti i svježinu.

Osim u pestu, peršin se često koristi i u chimichurriju, umaku od peršinovog lišća, limunovog soka, maslinovog ulja, češnjaka, luka, soli i ljute papričice. Iako nije toliko česta, juha od peršina itekako je ukusna. Kombinacija korijena i lišća peršina daju joj posebno snažnu aromu, a poseban štih daje joj kopar. Peršin je odličan dodatak i souffléu kojem uz peršin neodoljiv okus daje i tvrdi sir.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...