Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

O KAVI S LJUBAVLJU

Tajna je u vrsti

Bez nje ne možemo zamisliti jutro, a svako druženje s prijateljima počinje pozivom na kavu. Tajna njezinog okusa i arome leži u porijeklu i vrsti, a baš svi kavoljupci znat će cijeniti kvalitetu.

Kava je samonikla biljka koja raste na cijelom području tropske Afrike te se upravo ovaj kontinent smatra njezinom pradomovinom. Iz Afrike uzgoj se proširuje u Jemen, a prema nekim izvorima kultivacija na tom području počela je već 575. godine. Kava je biljka koja pripada rodu Coffeas više od 500 različitih vrsta, a najpoznatije i najzastupljenije su C. Arabica, C. canephora var. robusta, C. excels, C. liberica iC. stenophylla. U svjetskoj proizvodnji dominira arabica (oko 2/3), slijede robusta te ekscelsa. 

Arabica je vrsta profinjene arome, raste kao visoko stablo obraslo lišćem, dubokog korijenja, a bobice su ovalne i žarkocrvene. Za razliku od arabice, robusta je manja biljka, najčešće grm s plitkim korijenjem, otpornija i rodnija. Plodovi su okrugli, a aroma je oštra te se smatra manje kvalitetnom i ukusnom. Obje vrste donose plod nakon 3 – 4 godine, a životni vijek im je 20 – 30 godina. 

Osnovne uzgojne razlike arabice i robuste obuhvaćaju cvjetanje koje je pravilno kod arabice (uvijek poslije kišnih razdoblja), a jako nepravilno kod robuste, zatim dozrijevanje ploda koje je dulje kod robuste (11 mj.) te činjenicu da zreli plodovi ostaju na stablu robuste dok s arabice otpadaju. 

Robusta je otpornija na štetnike, preferira više temperature i veću količinu padalina, ali na nižim nadmorskim visinama. Zbog jednostavnijeg i jeftinijeg uzgoja, robusta se koristi za proizvodnju instant kave te za povećanje volumena i veću ekonomsku isplativost arabica kave namijenjene prodaji u obliku zrna. 

Liberica je podrijetlom iz Liberije, a u svjetskoj proizvodnji zastupljena je svega 1 posto. Građom je snažnija i veća, ali je podložnija bolestima i štetnicima. Uzgoj je specifičan za Madagaskar i dio zapadne Afrike. Sijeraleonska kava (C. stenophylla), iako čvrsta i otporna na sušu i vlagu s obilnim urodom, nikad nije doživjela komercijalni uspjeh. Okusom je bogatija i punija od ostalih vrsti. 

Ekscelsa je otkrivena tek u 20. st., izrazito je otporna, plodovi su sitni i žarko žuti, a vrlo je bogata kofeinom. Uzgaja se u zapadnoj Africi, Vijetnamu i Indoneziji. Na biljkama se istovremeno mogu nalaziti i cvjetovi i zreli i nezreli plodovi što berbu čini skupom i zahtjevnom. 

Kemijski sastav kave, time i okus, aroma i senzorska svojstva ovise o vrsti, uvjetima uzgoja, načinu berbe i preradi plodova. Kava se pri obradi prži čime dolazi do razgradnje ugljikohidrata i proteina te nastaju karakteristična boja i aroma. Kava osim kofeina, po kojem je najpoznatija, sadrži vitamine B2, B3, B5, B9 i B12, bogat je izvor polifenola koji osim antioksidativnog djelovanja sudjeluju i u stvaranju arome. Od pamtivijeka je kava priznata kao lijek, stimulans i sredstvo podizanja raspoloženja, a danas je uz to prihvaćena i kao izvor antioksidansa i kao antikancerogena namirnica.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...