Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

ZIMSKI OKUSI

Tajna kuhanog vina

Niti jedan blagdanski period ne može proći bez barem jedne šalice finog kuhanog vina. Cijeli spektar božićnih okusa u jednoj šalici u trenu nam budi blagdansko raspoloženje. No odakle je uopće došlo ovo ukusno piće? Tu smo mi da vam otkrijemo.

Kuhano vino svoje porijeklo vuče iz 2. stoljeća od starih Grka i Rimljana. Poznati kao pravi hedonisti kada je vino u pitanju, Grci su odbijali bacati vino koje je već bilo pomalo pokvareno pa su ga zagrijavali uz dodatak začina kako bi prikrili kiseli okus. Rimljani su prihvatili tradiciju i kuhali vino kako bi se zagrijali tijekom borbi za vrijeme dugih zima. Neke legende kažu da su Grci svoje kuhano vino nazivali hippocrasu čast Hipokratu, no najvjerojatnije je ipak riječ samo o legendi. Rimljani su pak svoje vino zvali Conditum Paradoxum i ono je najsličnije kuhanom vinu kakvo poznajemo danas.

U srednjem vijeku kuhano vino doživljava svoj procvat, djelomično i zahvaljujući tome što je vino bilo jeftino. Dodavani su mu različiti začini jer se smatralo da se tako sprječava bolest, a različite trave prikrivale su okus lošeg vina. Kuhano vino osobitu popularnost doživjelo je u Švedskoj gdje su se pripremale dvije verzije – claret (vino, med, šećer i začini) i lutendrank (vino, mlijeko i različiti začini). 

No kuhano vino s Božićem se počelo povezivati tek krajem 19. stoljeća kada su gotovo svi vinari počeli izbacivati posebne vinske boce s blagdanskim motivima. Ove boce prodavale su se diljem Europe kada se javljaju i različite verzije kuhanog vina. U Engleskoj je o njemu pisao čak i Charles Dickens koji ga u svojoj „Božićnoj priči“ naziva Smoking Bishop. U Njemačkoj je bilo popularno glühweinkoje se i danas može naći na božićnim sajmovima, dok nordijski glöggsadrži i alkohol poput votke, posebne vrste rakije i slično.

Iako su u samim počecima kuhanog vina začini bili nešto skromniji, širenjem istočne trgovine i egzotični začini dobivaju zamah. Tako su se u kuhanom vinu našli cimet, kardamom, zvjezdasti anis i brojni drugi. I danas su oni temelj dobrog kuhanog vina, uz dodatak narančine korice naravno. Iako se najčešće priprema od crvenog vina, ako ste ljubitelj bijelog samo naprijed. I od njega možete pripremiti ukusno i fino kuhano vino koje će vas u trenu začarati svojim okusom.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...