Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

MALO DRUGAČIJI NAČIN

Tajne al mattone piletine

Bilo na tavi, grillu ili u pećnici, pečena je piletina jedan od omiljenih jela oko kojeg se rado okupljamo. Za promjenu, zadivite svoje ukućane, ali i goste i pripremite ju na al mattone način.

Piletina al mattone talijansko je jelo čiji bi doslovan prijevod na hrvatski bio piletina na ciglu. Koliko god ime jela nekima zvučalo neobično i komplicirano, ono je poprilično jednostavno kad pratite sve korake. Kako bi vaša priprema kod kuće tekla što glatkije, donosimo vam nekoliko savjeta, ali prvo ćemo skinuti veo tajne s ovog neobičnog imena. 

Prva tajna ovog jela je u posebnom načinu otkoštavanja pileta tako da mu se vadi samo hrbat, a ostale kosti ostaju u piletu. Potom se pile pritišće kako bi ga se spljoštilo u formu tzv. leptira tako da cijelim tijelom dodiruje površinu na kojoj se peče.

Druga tajna je u vrućoj cigli, odnosno teškom predmetu kojim se meso drži pritisnuto tijekom cijelog trajanja pečenja. Tako osiguravate brzo i ravnomjerno pečenje kojim će meso ostati sočno, a koža karamelizirana i izrazito hrskava. Sada kad znate sve tajne, možete prijeći na otkoštavanje pileta i pripremu za pečenje.

Postupak otkoštavanja

Cijelo pile položite na dasku prsima prema dolje. Velikim oštrim nožem počnite rezati kosti s jedne strane hrpta, od rubova zabataka do početka krila. Možete koristiti i škare. Kao i kod običnog otkoštavanja, pripazite dok baratate nožem kako se ne biste ozlijedili. Kad ste raspolovili pile, prijeđite na drugu stranu i istim načinom odvojite hrbat.

Formiranje

Kod pripreme mesa za ovo jelo, važno je njegovo formiranje u oblik tzv. leptira. Nakon što ste izvadili hrbat, rukama raširite pile pa ga okrenite prsima prema gore. Rukama ili tavom snažno pritisnite pile tako da cijela njegova unutrašnjost dodiruje dasku. Cilj je dobiti potpuno spljošteno pile čiji će svaki centimetar dodirivati tavu u kojoj se peče.

Savjet: Birajte što mlađu piletinu zbog mekoće mesa i kostiju koje je lakše prerezati. Pripazite i na veličinu prsa, ako su prevelika, dobit ćete neravnomjerno pečenu piletinu.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...