Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

ČOKOLADA

Tamna vs. za kuhanje

Čokolada za kuhanje ili crna čokolada? U čemu je razlika? Obje su zapravo iste čokolade, s manjim udjelom šećera, gorke i jako, jako zdrave.

S čokoladom je jednostavna stvar – svi je vole. Volite li praznu ili s rižom, keksima. Ali postoje one koju su zdravije, a to su one s manjim udjelom šećera i masti. Tamna čokolada koja ima 70 posto i više kakaa izvor je flavonoida, snažan antioksidans, s protuupalnim svojstvima i naravno, beskrajno je fina. Flavonoidi su važni jer se talože u dijelovima mozga zaduženima za pamćenje i učenje, kakao potiče rad proteina koji grade živčane stanice, pospješuju neuronske veze u mozgu, bolje prokrvljuju mozak pa nam s kakaom i živci rade bolje. Ukratko, dobro je jesti tamnu čokoladu. 

A kakva je čokolada za kuhanje? Najčešće se koristi za pripremu kolača i krema, nije slatka, nema kakao maslaca i ostale masnoće pa mnogima nije ukusna. Ona se po sastavu nalazi negdje na pola puta između tamne i mliječne. Naime, nema toliko šećera, ali je udio kakaa manji. No zato se od nje rade najukusnije glazure, kreme i kolači.

Sve je veći broj onih koji baš vole pomalo opor i bogat okus crne čokolade pa čine isto što i stvoritelji čokolade, drevni Maye: jedu je gorku ili gorkastiju. Maye su smatrale da je čokolada hrana bogova i da je dobra, no nisu mogli znati koliko je važna za zdravlje. Nekadašnje tvrdnje kako nije dobra dokazana je kao pogrešna jer tamna čokolada štiti vaše srce, štiti organizam od starenja, već nekoliko kockica dnevno smanjuje krvni tlak, a ima u sebi i vitamine i minerale. Danas je potvrđeno i da je dobra kod proljeva što su naše bake znale nudeći nam „koh-čokoladu“, kako su zvale onu za kuhanje koje je uvijek moralo biti u smočnicama. Na kraju, svakoj ženi važna informacija – čokolada smanjuje stres, pomaže kod PMS-a, diže raspoloženje, ali svakako upamtite da topla čokolada smanjuje uporni i zamorni kašalj. 

Čokoladu možete jesti u svako doba godine, a ljeti štiti i od negativnog djelovanja UV zraka. Ukratko, svih 365 dana slobodno grickajte crnu, tamnu čokoladu. Time ne samo da uživate u okusu već i štitite svoje zdravlje.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...