Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Začinski adut

U posebnom svijetu arome mažurana

Tanka, lagano slatkasta, pikantna i upečatljiva aroma mažurana osigurala mu je zasluženo mjesto među najpoznatijim začinima svijeta. 

Mažuran kao začin često poistovjećuju sa srodnom biljkom – origanom. Ali ipak, razlike u mirisu i aromi među njima su tolike da ih pravi znalci ne mogu zamijeniti.

Mažuran se kod pripreme jela koristi u svježem, suhom i lagano prženom obliku. Moguće su i kombinacije ovog začina s drugim začinskim aromama – timijanom, bosiljkom, ružmarinom. U jelima od krumpira, juhama, paštetama i umacima koristi se samostalno.

Svježi listovi mažurana dodaju se jelima na kraju jer dužom termičkom obradom gube veći dio svoje arome. Suhi začin može se koristiti sa stabljikom, pa čak i ako ima cvjetova. Kako njegovoj aromi treba više vremena da se otvori, suhi mažuran dodajte na početku kuhanja.

 Svojstvo mažurana da olakšava probavu masne i teške hrane čini ga idealnim suputnikom jelima od pečenog mesa i mahunarki. Uz dodatak mažurana, salatni umaci dobivaju na kvaliteti. Začinski ocat ili začinjeno ulje jednostavno ćete napraviti ako u njih na nekoliko dana ubacite listove svježeg mažurana.

Sušene grančice ove biljke mogu se dodati tijekom pripreme zimnice. Idealne su u kombinacijama s tikvicama, krastavcima, rajčicama, ali i kod kiseljenja kupusa. Hladna predjela često se dekoriraju usitnjenim lišćem mažurana.

Aroma ovog začina može poboljšati okus kompota, čaja ili drugih osvježavajućih pića. U prehrambenoj industriji mažuran se često koristi kod proizvodnje mesnih prerađevina, sireva i polugotovih jela.

Mažuran se, bez obzira na svoje istočnjačko podrijetlo, koristi po cijelom svijetu. Amerikanci vole salame i pića obogatiti ovim dodatkom, Francuzi stavljaju mažuran u juhe i paštete, Mađari s njim začinjavaju jela od kupusa i gljiva, Talijani ne mogu zamisliti neke od svojih vrsta tjestenine bez mažurana, a Armenci ga dodaju skoro svakom mesnom pečenju. 

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...