Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

TERAPIJA HRANOM

Ukusno, a bez glutena

Bilo zbog zdravstvenih tegoba ili pak želje za promjenom, izbacivanje glutena iz prehrane sve je češća pojava. No tada se često javi nedoumica što jesti. Mi znamo!

Dijagnoza celijakije nije nimalo jednostavna uzmemo li u obzir činjenicu da se gluten nalazi u gotovo svim namirnicama koje konzumiramo. No isto tako, postoji sve veći broj gotovih i polugotovih proizvoda i namirnica koje ga ne sadrže. Oni su idealno rješenje za ovu zdravstvenu tegobu, ali i za sve one koji žele unijeti promjenu u svoju prehranu. Poseban prehrambeni režim osobito teško može pasti najmlađima koji vrlo često ne shvaćaju zašto ne smiju jesti određene namirnice.

No to ćete lako riješiti tako da se cijela obitelj prilagodi i svi jedete isto. Na taj način ćete djetetu olakšati prilagodbu. Kasnije možete odrediti dva dana u tjednu kad ćete jesti bezglutensku hranu. Problem osjetljivosti na gluten može biti osobito nezgodan kod školaraca i djece u vrtiću s obzirom na to da ondje jedu unaprijed pripremljene obroke. Zbog toga biste svakako trebali obavijestiti osoblje kako bi mogli pripaziti što vaše dijete konzumira.

Slična stvar vrijedi i za proslave dječjih rođendana. Obavijestite roditelje djeteta koje ima proslavu što vaše dijete ne smije jesti, a kao poklon ispecite ukusnu bezglutensku tortu u kojoj će uživati svi. Mi predlažemo pravu čokoladnu jer znamo da klinci čokoladi ne mogu reći ne! Brzo gotova uz dodatak borovnica i čokoladnog namaza, prava je bomba.

Iako na policama trgovina možete pronaći izbor proizvoda bez glutena, ipak pažljivo čitajte deklaracije i tražite oznaku gluten free. Također i pazite na proizvode za njegu zubi jer i oni mogu sadržavati gluten, a lizanje poštanski marki je također zabranjeno jer se i tamo nalazi ovaj sastojak.

Što se tiče jela, njima se zaista ne morate ograničavati jer postoje brojne zamjene za pšenično brašno. Primjerice, možete koristiti kukuruzno škrobno brašno. U periodu kad je izbor sezonskih namirnica velik pripremite ukusan bezglutenski povrtni kruh s tikvicama i mrkvom kojem će posebnu aromu dati kokosovo brašno. A za one dane kad vam se jede nešto slatko, ispecite bezglutenski čoko kolač i uživajte.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...