Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Posebno začinjavanje

Umak od soje – zanimljiv začin kineske gastronomije

O soja umaku znamo svi. Ova tamnosmeđa tekućina oštrog i slanog okusa mijenja okus i miris svakog jela začinjenog njome.

Omiljeni azijski dodatak jelima već odavno je izišao iz okvira svoje upotrebe na Istoku. Popularan u cijelom svijetu, ovaj poseban začin daje jelima pikantan i specifičan štih. Vole ga u Kini, Japanu, Vijetnamu, Tajvanu, Koreji i drugim azijskim, ali i europskim zemljama.

Pojava umaka nije obilježena nikakvom posebnom legendom ili povijesnom bajkom. Izumili su ga redovnici samostana koji su za vrijeme posta trebali nadoknaditi odricanje od mesa i obogatiti okus svakodnevno konzumirane riže. Oni su fermentirali soju u slanoj vodi i kao rezultat su dobili tekućinu tamne boje s izraženim pikantno-slanim okusom i posebnom aromom.

Japanci su kasnije usavršili tehniku fermentacije. Oni su plodovima soje dodali pšenicu kako bi naglasili i pojačali okus umaka. Japanci su bili i prvi koji su otvorili tvornicu soja umaka neposredno u blizini sojinih polja i rijeke kako bi ga mogli odmah proizvoditi i transportirati.

Napravljen prirodno po tradicionalnoj recepturi, azijski soja umak bogat je aminokiselinama, složenim ugljikohidratima i masnim kiselinama. Od minerala obiluje manganom koji sprječava zgrušavanje krvi, vitaminom B3, vrlo bitnim za pretvaranje hrane u energiju i održavanje zdravih funkcija srca i cijelim nizom nutrijenata s izraženim antioksidansnim djelovanjem na naš organizam.

Soja umakom začinjavaju se tradicionalna jela azijske kuhinje. Njegov okus nadopunjava druge namirnice pa je stoga omiljen začin brojnim svjetskim kuharima i s uspjehom se već duži niz godina koristi u restoranima azijske, ali i europske kuhinje. Soja umakom se može začinjavati meso, posebno svinjetina, piletina ili govedina, koje onda zbog slanosti umaka nije potrebno više soliti. Dobar je kao preljev preko različitih salata, jela od riže ili jaja, kao dodatak azijskim juhama ili nezaobilazan dodatak japanskom sušiju.

Pravi soja umak ne sadrži aditive, kvasac, dodatne tvari i šećer u svojem sastavu. Idealan umak, kao i stoljećima prije, radi se samo od soje, soli i pšenice. Najbolje je kupovati umak u staklenim bočicama i dobro pročitati deklaraciju proizvoda jer se može proizvoditi u dvije verzije. Tamari je varijanta umaka nastala fermentacijom samo soje, a shoyu je usavršena verzija umaka gdje je soji bila dodana pšenica. 

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...