Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

IZ MORSKIH DUBINA

Upecaj i grillaj

Ako ste ljubitelj brze i jednostavne pripreme te jela koja su bogata nutrijentima dobrima za organizam, riba je stvorena za vaš jelovnik.

Mnogi ribu izbjegavaju jesti, a samim time i pripremati, jer ju ne vole čistiti. Međutim, njezino malo kompliciranije čišćenje mala je cijena prema benefitima koje od ribe dobivamo. Uz to, njezina je priprema brza i poprilično jednostavna, no ipak valja pripaziti na nekoliko sitnica.

Čišćenje

Kod pripreme ribe, već znamo, počinjemo od uklanjanja ljuskica. Kratkim potezima noža od repa prema glavi odstranite ljuskice ribe koju ste prethodno oprali. Da biste to lakše učinili, ribu kratko uronite u kipuću vodu. Nakon što ste odstranili ljuskice, zarežite utrobu od repa do škrga držeći ribu rukom. Rastvorite ribu i prstima povucite utrobu od škrga do repa. Odstranite sve ostatke crijeva ili eventualne ugruške. Nakon čišćenja, ribu dobro operite izvana i iznutra da se odstrane zaostale nečistoće. Oni koji žive na obali imaju blagodat čišćenja ribe u moru, što će dati poseban pečat prilikom pečenja. A svi oni koji nemaju vremena ili sumnjaju u svoje mogućnosti, ribu i njezino čišćenje mogu naručiti u ribarnici i biti sigurni da je spremna za pečenje. Pronađite vama najbliži SPAR ili INTERSPAR s ponudom naručivanja i čišćenja ribe.

Marinade i začini

Riblje je meso uglavnom nježna okusa pa samim time zahtijeva nešto lakše začine. Sol, peršin, ružmarin i češnjak osnova su kojom začinjavamo ribu prije ili nakon pečenja. Uz dodatak maslinova ulja priča je uglavnom završena. Međutim, ako ribu marinirate prije pečenja, dobro bi ju bilo zarezati na nekoliko mjesta kako bi se začini što bolje upili u samo meso. Također, tekuće marinade na ribu nanesite mekim kistom ili grančicom ružmarina kako ju ne biste oštetili. Naravno, nakon pečenja uz plavu ribu jako dobro sjeda nekoliko kapi limunova soka jer će razblažiti njezin okus i smanjiti osjećaj težine u želucu.

Pečenje

Riblje je meso poprilično delikatno i nerijetko se zna zalijepiti za rešetke prilikom pečenja. Zato s njime treba rukovati oprezno. Vjerojatno ste već čuli kako ribu ne valja oprati prije pečenja jer ćete tako smanjiti mogućnost lijepljenja. No to nije jedini način. Dobro nauljena riba, ali i rešetke roštilja smanjit će lijepljenje, ali ostaje problem okretanja ribe gdje je velika mogućnost da se ona raspadne. Zato postoje posebne rešetke unutar kojih postavite ribu i s kojom ju jednostavno okrećete bez odljepljivanja. Koristiti možete i dasku od cedra koju dva sata prije pečenja morate namočiti u vodi ili vinu. Osim što će se riba na njoj lijepo i ravnomjerno ispeći, ujedno će se i dimiti te dobiti posebnu aromu drveta i tekućine u kojoj se daska namakala.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...