Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

KUPUS

Vladar zimskih dana

Prepun ljekovitih svojstava, kupus je pravo malo blago. Bez obzira na to konzumirate li ga svježeg ili ukiseljenog, ova se kupusnjača naprosto mora naći na vašim tanjurima u zimskim mjesecima.

Jedna od omiljenih namirnica zimskih dana, kupus je izrazito ljekovit i prepun brojnih nutrijenata. Primjerice, u 100 grama sadrži čak 40-ak mg vitamina C, što je polovica dnevne preporučene količine ovog nutrijenta. Uz njega, sadrži i vitamine A, B, E i K, minerale fosfor, kalcij, željezo, natrij, magnezij, omega-3 masne kiseline i ljekovite sumporne tvari koje štite od raka. Zahvaljujući svom sastavu, odličan je pomoćnik u jačanju imuniteta i pomaže probavi. Crveni kupus bogat je i antocijaninima, spojevima koji također imaju ljekovita svojstva. Osim u crvenoj, dolazi u čitavom nizu verzija, a kod nas su najpopularniji, uz crveni, bijeli i savojski.

Kupus se može jesti sirov ili termički obrađen. Ako ga jedemo svježeg, ima čitav niz dobrobiti. Osim navedenih, pomaže i kod anksioznosti, depresije, slabokrvnosti, slabe koncentracije. Kuhani je odličan za detoksikaciju organizma. Kupus je i sjajan pomoćnik kod upala poput artritisa i reume. Našim bakama kupus je uvijek koristio i kao oblog za razne tegobe poput osipa, oteklina, povišene temperature i brojnih drugih.

Sok od kupusa dobro je grgljati kod bolnog grla, ali i piti protiv želučanih tegoba. Također će pomoći i kod plućnih oboljenja. Kupus će pomoći i kod gubitka viška kilograma zahvaljujući visokom udjelu vode. S obzirom na to da sadrži i visok postotak celuloze, potiče rad probave i sprječava nadutost. 

Što se tiče njegove pripreme, tu granice zaista ne postoje. Kod nas se najčešće jede dinstan, u varivima, s palentom, u grahu, s kobasicama, a zimi je nezaobilazan ukiseljen. Naravno, sarma bez njega ne može. Ponestane li vam inspiracije, mi smo tu da vam pomognemo. Kad već spominjemo sarmu, zašto ne biste isprobali onu s povrćem. Zanimljiva varijanta unijet će dozu odmaka u vašu kuhinju. Za brzinske zalogaje pripremite popečke od kupusa koji odlično idu uz umak od milerama. Bilo kao lagani ručak ili užina, odluka je na vama.

Pite su jelo koje možemo kombinirati s raznoraznim namirnicama, a ovog puta napunite ju kupusom. Pomalo neobična, pita s kupusom pravo je zimsko comfort jelo kad su vani temperature jako blizu nuli. Kad se poželimo ugrijati, poslužit će zanimljiva ruska juha od kupusa s češnjakom i peršinom. O njoj zaista ne treba puno reći, jer juhe volimo na sve načine. 

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...