Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

VITAMIN A

Za zaštitu organizma

Svake godine viđamo mnogobrojne reklame o ljetu, moru, suncu, opasnostima UV zračenja te raznoraznim proizvodima koji nam mogu pomoći – u dobivanju boje, hidrataciji, u zaštiti od sunca, zadržavanju boje… 

Proteklih su godina iznimno popularni proizvodi na bazi beta karotena, napominje se da nam pružaju zaštitu od štetnog zračenja, a ujedno pomažu u dobivanju boje. Što su to beta karoteni i kako djeluju, pomažu li zaista u svemu navedenom i ima li smisla ostavljati pravo malo bogatstvo na njih? 

Beta karoten zapravo je najaktivniji oblik provitamina A. Vitamin A skupno je ime za sve spojeve koji imaju slično biološko djelovanje kao retinol, najaktivniji spoj koji često i poistovjećujemo s pojmom vitamina A. U prirodi nalazimo tri aktivne forme – retinol, retinal i retinsku kiselinu. Svi navedeni spojevi dio su različitih pigmenata koje zbirno nazivamo karotenoidima, koji se u organizmu prevode u retinoide, odnosno provitamine vitamina A. 

Zbog svoje kemijske strukture svi karotenoidi apsorbiraju svjetlost i hvatači su slobodnih radikala. Upravo zbog tog svojstva omogućuju lakše i brže tamnjenje te ujedno štite stanice kože hvatajući štetne radikale nastale UV zračenjem. Ove spojeve unosimo prehranom, karotenoide namirnicama biljnog podrijetla, a retinoide namirnicama životinjskog podrijetla. Apsorpcija i iskoristivost retinoida znatno je bolja te se stoga namirnice životinjskog podrijetla smatraju glavnim izvorom vitamina A za čovjeka. Prije svega to su jetra, žumanjak, masne ribe i riblja ulja jer je vitamin A topljiv u mastima pa se tamo i pohranjuje. Od biljaka karotenima su bogati mrkva, špinat, kelj, naranča i marelica. 

Svi spojevi vitamina A osjetljivi su na oksidaciju, visoke temperature i kiselinu pa se tako veliki dio vitamina gubi u procesima obrade i skladištenja hrane. Vitamin A jedan je od glavnih antioksidansa u organizmu te je dnevni unos nužan, no važno je imati na umu da je u većim dozama teratogen. 

Dodaci prehrani u obliku čistog vitamina A (retinol) strogo su zabranjeni u prehrani trudnica dok su za ostalu populaciju korisni, osobito tijekom ljetnih mjeseci jer prehranom ne možemo unijeti dovoljne doze vitamina. Važno je napomenuti da, iako vitamini A služe u zaštiti stanica kože, nisu dovoljno snažni da se pouzdate samo u njih, kreme sa zaštitnim faktorom danas su neizbježne. Također, u svrhu zaštite i boljeg tamnjenja potrebno je povećati unos vitamina A i prehranom i dodacima prehrani barem mjesec dana prije izlaganja suncu.  

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...