Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Kadulja

Začin i čaj koji su uvijek na vašoj strani

Prirodno sredstvo za sprječavanje kašlja, neodoljiv dodatak mesnim jelima i još mnogo toga čini kadulju itekako poželjnom biljkom u našoj kuhinji.

Kadulja, salvia, kuš ili žalfija, biljka je koja – spašava. Otud joj i latinsko ime, salviaod salvarejer je spašavala i izliječila mnoge pa je prije 2000 godina bila uvijek uz ljude i vojske. Kadulja je svoju slavu pošteno zaradila ljekovitošću, ali nemoguće je ignorirati snažnu aromu pa je stanovnik svake kuhinje koja drži do svojih okusa. Da je bila na cijeni govori i podatak da se u 17. stoljeću za sanduk kadulje dobivalo tri sanduka čaja. Samonikla divlja kadulja sadrži oko 60 različitih spojeva i tvari koji su zaslužni za njena ljekovita svojstva. 

Listići kadulje djeluju protiv različitih bakterija, virusa i gljivica, imaju snažan protuupalni učinak pa pomažu kod problema usne šupljine i grla, kašlja, bronhitisa, prehlade i gripe. Kadulja regulira hormonalni disbalans, pomaže kod nervoze i depresije, a preporučuje se kao čaj koji smiruje i osvježava. Pomaže kod bolova i povišene temperature, a svježi listovi kadulje bogati eteričnim uljem odlični su i za kupku ili inhaliranje dišnih puteva.

Kadulja se može i dodavati raznim jelima. Koristimo suhe ili svježe listove, no kako je intenzivnog okusa, treba je pažljivo dozirati i miješati s drugim začinima. Savršena je uz pečenu ribu ili meso, dodaje se marinadama i umacima. U Dalmaciji se kaduljom posipa i riba i junetina, a može se kombinirati i s voćem ili vrhnjem. U Italiji je itekako zastupljena. Svježe listiće kadulje stavite u salate, a možete njima aromatizirati maslac ili ulje. Naravno, kadulja ide i u travaricu. Odlično se slaže i s teletinom, svinjetinom, s jelima od divljači i peradi, a dodaje se i jelima od iznutrica i mljevenog mesa, dok će samo malo kadulje od rižota napraviti božanstveno jelo. Najbolje se slaže s kajenskim paprom i majčinom dušicom.

Isprobajte ju u kombinaciji s teletinom u odličnoj saltinbocci koja je prepuna okusa i mirisa. Kadulja se sjajno slaže i sa sirom, osobito nešto jačeg okusa kao što je camembert.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...