Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Prirodna ljekarna

Začini koji reguliraju razinu šećera u krvi

Stoljećima su ljudi smatrali da začini koje stavljamo u svoju hranu utječu na naše zdravlje. Njihovi antioksidansi i biljni spojevi mogu djelovati na razinu šećera u krvi i tako smanjiti njegov štetni utjecaj.​

Većina naše svakodnevne prehrane sadrži glukozu koja je izvor energije. Kada je organizam zdrav, on samostalno regulira razinu šećera u krvi kroz sintezu hormona inzulina koji pomaže razgradnji glukoze. Ali u nekim slučajevima, kad organizam nije u mogućnosti sam regulirati razinu šećera, možete mu pomoći konzumacijom začinskog bilja čiji je pozitivni utjecaj potvrdio cijeli niz istraživanja. Antioksidativni spoj fenol u začinskom bilju u stanju je utjecati na razinu šećera pa su neki od začina posebno preporučeni za konzumaciju.

Cimetje začin koji u suhom stanju sadrži čak 18 % fenola. Samo jedna čajna žličica cimeta dnevno kod pripreme jela u stanju je poboljšati osjetljivost organizma na inzulin i uravnotežiti razinu šećera u krvi.

Klinčićje začin koji ima još veći postotak fenola u svojem sastavu. Osim ovog spoja, klinčić je izvor antioksidansa kvercetina i antocijana. Njegova antiseptička i baktericidna svojstva pomažu kod upala, bolova i problema s probavom izazvanih povećanom razinom šećera.

Origanoje omiljeni začin mediteranske kuhinje, a ujedno i vrlo ljekovita biljka koja posjeduje antibakterijska svojstva. Dodajući svojim jelima grančicu svježeg origana, ne samo da obogaćujete miris i okus jela nego i svakako radite na poboljšanju svojeg zdravlja.

Kaduljase najviše koristi kao izvrsno sredstvo u borbi protiv kašlja. Ali zbog cijelog niza fitosterola, kadulja štiti zdravlje srca te pozitivno utječe na smanjenje razine šećera u krvi kod dijabetičara.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...