Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Slatka alternativa

ZDRAV ŠEĆER IZ BREZINE KORE

Malo komu se ne sviđa drvo breze, elegantne ljepotice mnogih šuma, no ne znaju svi da breza ima svoju malu zdravu tajnu. Ima „svoj“ šećer koji je zdrav i ukusan, a odnedavno i vrlo popularan. Stoga, želite li zasladiti svoju hranu, napraviti ukusnu slasticu ili samo popiti finu šalicu kave ili čaja, kušajte brezov šećer koji zovu i ksilitol.

Potpuno prirodan, ksilitol se dobiva iz brezine kore bogate mineralima i zapravo nam nije nepoznat jer ga sadrži gotovo sve povrće i voće, samo ga do sada nismo bolje upoznali. Ima ga u jagodama, šljivama, cvjetači, malinama čak ga i naše tijelo samo proizvodi, ali u malim količinama. Ksilitol se dobiva tako što se kora breze zareže (kao i javora za dobivanje javorova šećera), a dragocjeni sok sakuplja se pomoću lijevaka. Toliko je zdrav da velikom brzinom osvaja mnoge kuhinje te postaje sve popularniji u svim dijelovima svijeta. 

Prednost ksilitola je nizak glikemijski indeks pa ga mogu koristiti dijabetičari, a ima dva puta manje kalorija od bijeloga šećera. Dobro opskrbljuje organizam energijom, čuva zube, kosti, kožu i probavni sustav, polako se apsorbira pa daje osjećaj sitosti i ne deblja kao bijeli, obični šećer. Ksilitol ne hrani „loše“ bakterije u organizmu, a učinak mu je i alkalizirajući i detoksicirajući. Budući da potiče rad „dobrih“ bakterija, smatra se i probiotikom. Dakle, potpuno je prirodan i zdrav, s mnogo blagodati i dugotrajnih dobrih utjecaja na naš organizam, no u prehranu ga treba uvoditi postupno kako bi se tijelo na njega naviknulo. 

Osim što je zdrav, „ponaša“ se kao tradicionalni šećer pa su kava i čaj podjednako ukusni, kao i ostala pića koja zaslađujemo. No, nije dobar za pečenje dizanoga tijesta s kvascem i ne može ga se karamelizirati jer nije dobra podloga za razvoj gljivica. 

Dobrobiti brezinog šećera

Ova namirnica potpomaže mršavljenje, ne podiže razinu šećera u krvi pa ublažava simptome dijabetesa (glikemijski indeks običnog šećera je 68, a ksilitola samo 7), opskrbljuje organizam energijom, usporava nastanak osteoporoze, poboljšava zdravlje zuba i prevenira nastanak karijesa jer sprečava razvoj i djelovanje „loših“ bakterija“, ne sadrži fruktozu, potiče rad „dobrih“ bakterija u crijevima, potiče proizvodnju kolagena pa ga zovu i pomlađivačem, smanjuje masno tkivo u području struka, ima protugljivično djelovanje, a mogu ga koristiti trudnice, dijabetičari i pretile osobe.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...