Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

MATCHA

Zeleno čudo iz Japana

Svi su ludi za matchom, izrazito bogatim zelenim čajem koji osvaja svojim dobrobitima i okusom. Ljubitelji zelenog čaja i kofeina oduševit će se ovim napitkom.

Dobrobiti zelenog čaja odavno su poznate, a sada na scenu stupa matcha. Svoj put matcha je započela u Japanu prije gotovo tisuću godina, a samuraji su ovaj čaj pili prije odlaska u bitku zbog njegovih svojstava podizanja energije. Matcha čaj također je bio omiljen napitak i zen budističkim monasima tijekom meditacije kako bi zadržali pozornost.

Iako je riječ o istoj vrsti čaja, zeleni čaj i matcha razlikuju se u nekoliko stvari. Matcha čaj se također uzgaja u poljima čaja, ali ga uzgajivači dva tjedna prije branja zasjenjuju različitim strukturama pa su gotovo u mraku. Na taj način dobivaju se nježniji, svjetliji i slađi listići čaja. Nakon branja listići se kratko pare, suše 20-ak minuta i potom uklanjaju nepotrebni dijelovi poput stabljike, a ostatak se melje u prah.

Za razliku od zelenog čaja koji se priprema namakanjem listića u vrućoj vodi koji se potom bacaju, kod pripreme matcha čaja iskorištava se sve pa je stoga ovaj čaj nutritivno bogatiji. S obzirom na to da je ovaj čaj koncentriraniji u odnosu na obični zeleni, sadrži i više kofeina pa ne bi trebalo pretjerivati s ispijanjem. Jedna šalica dnevno bit će sasvim dovoljna da iskoristite sve dobrobiti.

Kao i svaki čaj iz ove skupine, i matcha obiluje antioksidansima, osobito EGCg-om koji ima antikancerogena svojstva, poboljšava koncentraciju i pamćenje, pomaže kod mršavljenja, opušta, a zahvaljujući kofeinu podiže energiju. Matcha također jača imunološki sustav, potiče detoksikaciju organizma i smanjuje kolesterol. 

Priprema matche poprilično je jednostavna. U šalicu stavite žličicu matcha praha, zalijte malom količinom vrele vode i miješajte da dobijete pastu. Zalijte količinom vode po želji i promiješajte. Za pripremu matcha čaja koristi se posebna metlica od bambusa koja će savršeno izmiješati čaj. Za zaslađivanje možete koristiti steviju, med, agavin sirup ili drugi zaslađivač po želji. Od matcha praha također možete spremati i druge napitke poput onog s mlijekom, smoothie ili limunadu, a možete ga dodati i u jogurt, pahuljice i slično.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...