Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

SVIJET ZAČINA

Zvjezdasti anis

Nezaobilazni dodatak zimskim napitcima, kolačima, ali i egzotičnim jelima prava je riznica okusa i mirisa. Otkrijte sve što vas je zanimalo o anisu!

Zvjezdasti anis (Illicium verum) zimzeleno je tropsko drvo iz porodice Illiciaceaepodrijetlom iz Vijetnama i Južne Kine, za razliku od anisa (Pimpinella anisum), jednogodišnje biljke, koji je podrijetlom iz Egipta i rasprostranjen je u Sredozemlju. Do danas nije poznat samonikli oblik zvjezdastog anisa. 

Kao začin koriste se osušeni sjemeni tobolci koji najčešće imaju osam krakova i izgledom nalikuju zvijezdi, što ga čini jednim od vizualno najprepoznatljivijih začina. Okusom i aromom je slatkast i svjež, nalikuje anisu, ali je zvjezdasti anis intenzivniji te posjeduje i određenu dozu ljutine. Osušeni plodovi sadrže 5 do 8 posto eteričnog ulja i to u usplođu, a ne u sjemenkama kao kod većine začina. U sastavu eteričnog ulja prevladava anetol (85 do 90 posto), a uz njega značajniji su felandren, safrol i terpineol te 1,4 cineol koji ga čini različitim od anisa. 

Zbog intenzivne arome, u pripremi hrane koristi se u izrazito malim količinama, rijetko samostalno već uglavnom kao dio začinskih mješavina (kineski five-spice powder i indijski Garam Masala). Zastupljen je najviše u kineskoj i vijetnamskoj kuhinji, a upotrebljava se najčešće za pripremu mesa (ponekad juha i ribe) te za aromatiziranje mlijeka u pripremi krema i kolača. Kao samostalni začin upotrebljava se u pripremi pića, različitih likera, čajeva u Kini te kuhanog vina u Europi. 

Od mnogobrojnih pozitivnih učinaka na zdravlje ističu se antioksidacijsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje te stimulativan i karminativan učinak (sprječava i smanjuje nadutost te olakšava probavu). Iako sam zvjezdasti anis ne pokazuje toksična svojstva, potreban je oprez pri branju, odnosno kupovini. Srodna vrsta japanski zvjezdasti anis (Illicium anisatum) veoma je otrovan, sadrži anisatin koji izaziva upale mokraćnog sustava i probavnih organa. Danas su glavni uzgajivači i izvoznici zvjezdastog anisa Kina, Japan, Filipini i Kambodža.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...