Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Novosti

DOMAĆA JAJA IZ PODNOG UZGOJA

Kvalitetom do uspjeha

Kada vas ne zanima uredski posao, okrenite se proizvodnji. Barem to je učinio Dražen Čurilo i niti dana nije požalio. A čemu se to okrenuo i je li budućnost u jajima, saznajte niže!

Brat i sestra, diplomirani ekonomisti, Dražen i Ivana Čurilo, prije sedam su godina osnovali tvrtku Luneta i počeli cijelu Hrvatsku opskrbljivati najfinijim jajima iz podnog uzgoja. U početku su imali dva objekta i 48 tisuća nesilica, a danas vode šest peradarnika i 144 tisuće nesilica koje godišnje daju 42 milijuna jaja.

Nakon završetka studija ekonomije, Dražena nije pretjerano zanimao uredski posao, već je imao želju nešto proizvoditi. Iako u početku nije znao što, odluka o proizvodnji jaja prilično se brzo iskristalizirala. Zapravo, najprije je Ivanu i Dražena, povodom završetka studija, otac odlučio nagraditi izgradnjom farme, a zatim je projekt Europske unije vezan za prelazak s uzgoja u kavezima na alternativne načine uzgoja potvrdio njihovu odluku. Dražen i Ivana će proizvoditi jaja iz podnog uzgoja. Doduše, Dražen nije uspio pobjeći iz ureda. Danas mnogo toga i dalje obavlja za uredskim stolom, ali mu svakodnevno vođenje farme predstavlja velik izazov. „Svakog se dana može pojaviti neki neočekivan problem, ali problemi su tu da ih se riješi“, optimistično će Dražen. 

Suradnja na obostrano zadovoljstvo

Luneta je samo još jedan od partnera u sklopu projekta Da, domaće je! kojim se SPAR itekako ponosi. Luneta je dobila vjetar u leđa u obliku ozbiljnog poslovnog partnera, a SPAR vrhunski proizvod provjerene kvalitete. Naime, Luneta nesilice nisu u kavezima, slobodno se kreću unutar objekta i jaja nesu u gnijezda na prirodan način. Jaja spadaju u društvo supernamirnica jer su iznimno bogata proteinima i sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina koje naš organizam ne proizvodi. A brojke govore da Hrvati vole jesti jaja. U SPAR-u se godišnje proda oko 35 milijuna jaja, dok ukupna potrošnja tijekom godine iznosi otprilike 700 milijuna jaja, odnosno 180 jaja godišnje po stanovniku, otkriva Anica Fošnar, voditeljica asortimana mliječnih i smrznutih proizvoda. Osim sa SPAR-om, Luneta surađuje i s inozemnim partnerima, ponajviše iz Poljske, Austrije i Njemačke, dok dio prodaju pod vlastitim brendom.

Novosti

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...