Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Novosti

Festival piva

Ljubitelji piva došli su na svoje - Slavimo pivo na Oktoberfestu!

Svjetski festival piva, Oktoberfest, ove se godine održava od 19. rujna do 4. listopada u Münchenu

Oktoberfest je najveći svjetski festival piva, a svake se godine održava u Münchenu, u Njemačkoj, te traje 16 dana, od kraja rujna do početka listopada. Ove godine održava se 182. po redu festival piva, a svake godine posjeti ga više od 6 milijuna ljudi pa je tako postao neizostavan dio bavarske kulture i tradicije.

Duga povijest Oktoberfesta

Festival se održava još od 1810. godine kada je održan prvi Oktoberfest u čast kralja Ludviga I. od Bavarske i njegove supruge, princeze Therese von Sashen-Hildburghausen. Münchenske pivovare proizvode posebno Wiesn pivo za potrebe Oktoberfesta, a ono sadrži veći postotak alkohola od uobičajenih vrsta piva. Oktoberfest otvara gradonačelnik koji mora udarati čekićem o bačvu piva dok ono ne poteče, a ova tradicija vrlo je popularna među kladioničarima koji se svake godine klade koliko će udaraca čekićem biti potrebno da pivo poteče. Do sada je najbolji rezultat ostvario gradonačelnik Christian Ude kojemu su bila potrebna samo dva udarca čekićem uz uobičajeni povik: „O'zapft is!“ („Otvoreno je!“).

Novosti na ovogodišnjem Oktoberfestu

U šatoru "Goldener Hahn" gosti mogu razgledati ponudu jela od peradi - od piletine do patke. Kobasice i sve ostale vrste mesa mogu se naći u šatorima „Zum Gaumenschmaus“ i „Zur Räuberpfanne. Nostalgija za 50-im godinama ponovno je oživjela u „Oide Wiesnu“, gdje se nudi bogat izbor sladoleda, a razne slatkiše pronaći ćete i na mjestima „Mandelturm“ i „Schokoladenfabrik“, gdje gosti mogu gledati kako se pripremaju ukusne slastice. Ako želite isprobati slasne medenjake u obliku srca, posjetite „Michaela's Herzlmalerei“.

Samo za odabrane

Ako niste znali, samo šest pivovara smiju sudjelovati na Oktoberfestu - Hofbräuhaus München, Spaten-Franziskaner-Brau, Paulaner Brau, Löwenbräu, Hacker-Pschorr Brau i Augustiner Brau. Svaka pivovara ima šator u kojem se poslužuju samo njihova piva. Također, tek od 1892. godine pivo se poslužuje u staklenim kriglama. U prošlosti su se upotrebljavali tradicionalni pivski vrčevi napravljeni od kamena, a potom od metala. Neki od njih i danas se koriste, no u znatno manjim količinama.

Novosti

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...