Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Novosti

RAJČICE

Omiljeno povrće koje to zapravo nije

Nema ljeta bez sočnih rajčica u osvježavajućim salatama ili bez bakinih ukusnih šalši koje se mogu jesti na žlicu. I iako mislimo da o njima sve znamo, rajčice nas iznova iznenađuju svojim bogatim nutrijentima i odličnim sposobnostima kombiniranja.

Rajčica, paradajz ili pomidor, kako god ju zvali ovo, ne biste vjerovali, voće potječe iz Južne Amerike. Kod nas se davno udomaćila i postala sastavni dio naše ljetne prehrane. Njezin okus volimo gotovo svi, a iako ju u prosjeku čini 95 posto vode, izvrstan je izvor brojnih nutrijenata. Na 100 grama rajčica sadrži u prosjeku 3,9 grama ugljikohidrata čiju većinu čine glukoza i fruktoza te 1,2 grama vlakana. Uz to, dobar je izvor kalija i vitamina C, K1 i B9, poznatijeg kao folna kiselina. Ne smije se zaboraviti da rajčice sadrže i važne fitonutrijente poput likopena i beta karoten koji se u tijelu pretvara u vitamin A.

Iako rajčica potječe iz dalekih krajeva, za nas je najbolja ona uzgojena na domaćim poljima i koja do naših tanjura dolazi u što kraćem roku. Upravo takvu rajčicu, u širokoj lepezi njenih sorti, možete pronaći pod oznakom Vrtovi Hrvatske. Ta će vam oznaka biti garancija da ste sebi i svojoj obitelji pružili plod bogat svim nutrijentima i ubran u optimalnoj zrelosti.

Jedna od najpopularnijih sorti rajčica svakako je grappolo. Karakterizira ju niz od pet plodova na stabljici te gotovo savršen okruglasti oblik. Idealna je za pripremu klasičnih ljetnih salata s krastavcem, ali će do posebnog izražaja doći kad joj dodate finu mozzarellu i svježi bosiljak. Ova sorta rajčica poprilično je zahvalna namirnica i može se pripremati na mnoštvo načina. Od nje ćete lako pripremiti domaću šalšu punog okusa koja će biti izvrsna u kombinaciji s tjesteninama i mesom. Osim što ih možete jesti sirove i kuhane, možete ih i vrlo jednostavno puniti i peći. Nadjev možete pripremiti od mljevenog mesa, ali i od sira i drugog povrća.

Pod oznakom Vrtova Hrvatske pronaći ćete i rajčice papeletto sorte. Zbog njihova duguljastog oblika, kad ju narežete na ploške, osim kao sastojak jela može biti i lijepa dekoracija. Izvrsne su za pripremu focaccia koje možete pojednostaviti i napraviti s lisnatim tijestom kao zanimljivo predjelo.

No od svih rajčica najzanimljivije su svakako koktel i cherry rajčice. Ove malene rajčice posebno su slatka okusa pa u njima možete uživati za međuobrok uz koji vam neće trebati nikakav dodatak. Ali s njima možete kuhati i razna jela u kojima ste do sada koristili klasične rajčice, a posebno efektne bit će u tartovima i šarenim salatama. Jednostavno ih je i prepeći i koristiti kao jestivu dekoraciju uz tjesteninepalentu.

Koju god sortu rajčice više voljeli, svakako iskoristite njihovu sezonu i uživajte u okusu i svim nutrijentima koje vam pružaju. A prednost dajte domaćim plodovima malih proizvođača pod oznakom Vrtova Hrvatske.

Novosti

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...