Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Novosti

SPAR BRINE O VAŠEM ZDRAVLJU

Vital Zukka sladila na bazi eritrita

Volite li slatko, pokušajte svoja omiljena jela zasladiti Zukkom, prirodnim zaslađivačem koji ste do sada mnogo puta kušali u brojnim namirnicama. 

Riječ je o eritritolu, sladilu koje izgleda kao šećer i koje je, važno, slatko poput šećera. Samo iskusno oko prepoznat će da u posudici za šećer nije “pravi” šećer jer su zrnca eritrita pravilnije oblikovana i imaju pomalo staklastu strukturu.

Eritritol je po mnogima odlična zamjena za bijeli šećer jer je prirodni zaslađivač, po izgledu i okusu vrlo sličan bijelom šećeru, ali je razlika što nema kalorijske vrijednosti – ima naime 0 kalorija. Uz to, to je oblik šećernog alkohola, a zbog strukture tijelo ga ne može upotrijebiti kao izvor energije. Ubrajamo ga među ugljikohidrate, ali važna je razlika u tome što u tijelu nema istu ulogu kao i šećer ili škrob. Tijelo ga ne može razgraditi pa ga izlučujemo mokraćom. 

Prirodnim postupkom fermentacije glukoze koja izvire iz genetsko nemodificiranog kukuruznog škroba proizvede se eritritol pa je zato prirodan i zdrav zaslađivač, a kako ne utječe na porast razine šećera i inzulina u krvi  pogodan je za dijabetičare. Odličan je za sve na niskohidratnoj dijeti koji žele isključiti ugljikohidrate iz prehrane, smanjiti količinu šećera, žele povećati unos vlakana te koji imaju probleme s kandidom. Ovaj prirodni šećer ne pogoduje razvoju bakterija i ne potiče razvoj karijesa.

Prednosti ima mnogo jer je potpuno prirodan, nema kalorija, glikemijski indeks mu je nizak, a po izgledu i strukturi sličan je bijelom šećeru. Zdrava je alternativa običnom šećeru zbog sličnog okusa i teksture, ima do 75 % slatkoće običnog bijelog šećera pa ga koristimo u većim količinama.

Eritritol se dobro ponaša na visokim temperaturama pa je pogodan za kuhanje i pečenje. Podnosi temperaturu do 160 °C i pri tome ne gubi slatkoću pa je odličan za kuhanje i pripreme manje kaloričnih slastica. No manje je dobar za pečenje kruha s kvascem i ne može se karamelizirati. Eritritom možete zasladiti kavu, čaj, slastice i bezbrižno uživati u nekaloričnim delicijama!

Prekomjerna upotreba može imati laksativni učinak, a dosadašnja su istraživanja pokazala da eritrit nema kancerogena svojstva. Svoju dozu Zukka šećera potražite na policama SPAR-a.

Novosti

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...