Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Male kulinarske tajne

BEZ PRIBORA I S NOGU

Finger food

Nema ništa slađe nego jesti prstima. Ono što se nekada smatralo dijelom ulične hrane danas je nezaobilazan dio profinjenih događanja.

Tanjuri, pribor za jelo, dovoljno mjesta za stolom, sve je to dio navika koje nekad mogu biti pomalo zamorne, osobito pripremate li ljetni tulum. Stoga je idealno rješenje uvijek praktični, kreativni i brzo gotov finger food. A da bismo vam ublažili stres oko njegove pripreme, donosimo nekoliko praktičnih savjeta.

Za početak, finger food podijelite u nekoliko kategorija – povrtni, „škrobasti“ i proteinski. Povrtna skupina neka uključuje lagane zalogajčiće od voća i povrća, koje može i ne mora biti termički obrađeno. „Škrobasta“ skupina uključuje sendviče, mini pizze, štapiće od lisnatog tijesta, bruskete i slično. Proteinski finger food neka se sastoji od morskih plodova, primjerice punjenih dagnji, kanapea s kozicama i tunom, zalogaja od piletine i slično.

Ne trošite novac na gotove sastojke, napravite sve sami. Mini palačinke, krekere i slično lako možete napraviti kod kuće. Ovo vrijedi i za umake, napravite sami svoje mješavine i poslužite.

U hladnjaku zasigurno imate određene sastojke koji su uvijek tu ili biste ih trebali imati. Iskoristite ih. Sir, lisnato tijesto, začini, suhomesnati naresci mogu dati odličnu kombinaciju.

Zaboravite na uobičajene oblike kvadratića i krugova. Upotrijebite kalupiće za kekse i izrežite zanimljive oblike – zvjezdice, srca i slično.

Ne pretjerujte s količinom. Uskladite broj jela s brojem gostiju kako ne biste imali previše hrane koja će se baciti ili pak premalo. Svojevrstan omjer je sljedeći – za do 12 gostiju dovoljno je 5 jela, za 25 gostiju 9, a za 50 gostiju 13 jela.

Budite kreativni i pripremite neočekivane kombinacije. Grilani ananas s pršutom, sir sa začinskim travama i slično unijet će dašak novine na vaš meni, a gosti će zasigurno biti oduševljeni. Ne zaboravite i na deserte.

Imate li omiljena jela, smanjite ih. Poslužite mini focaccie, pizze, hamburgere ili nešto četvrto u mini verziji. Na taj ćete način moći isprobati sve, a nećete se prejesti. A to je i savršen izgovor da se poigrate.

Male kulinarske tajne

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...