Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Male kulinarske tajne

Male tajne

Iskoristite (pre)zrelo povrće na najbolji način

Od rajčica napravite umak koji možete odmah koristiti, držati ga u hladnjaku dva do tri dana ili ga zamrznuti i koristiti unutar šest mjeseci. Predlažemo da od njega napravite kečap ili temelj za BBQ umak.

Počne li vam venuti začinsko bilje, sameljite ga s malo ulja i zamrznite u posudici za led ili plastičnoj kutiji. Tako možete po potrebi koristiti vlastitu mješavinu začina kad god kuhate marinade, umake ili radite preljeve.

Tikvice su osjetljive pa čim primijetite da im je kora omekšala narežite ih na kolute, nauljite, ali tek toliko da imaju premaz, posolite i popaprite. Ispecite ih na gril tavi 3 do 4 minute ili ih pecite 15-ak minuta na visokoj temperaturi sve dok ne postanu smeđe. Takve mogu stajati u hladnjaku tri do četiri dana – možete ih podgrijati, staviti u salate s tijestom, povrtne salate ili u sendviče. 

Krastavci, paprike, rotkvice i mrkve

Ovo povrće može stajati u hladnjaku, ali kad izgubi čvrstinu, vrijeme je da ga pripremite. Ogulite povrće, eventualne smeđe točkice odrežite i narežite na srednje debele kriške. U maloj tavi zagrijte jednu šalicu bijelog octa, trećinu šalice šećera i tri žlice soli te miješajte. Pustite da se ohladi, stavite narezano povrće u plastičnu posudu i zalijte sokom koje je povrće pustilo, a ako je premalo tekućine, dodajte vode. U hladnjaku neka bude najmanje 6 sati. I sad možete koristiti narezano i ukiseljeno povrće u sendvičima, burgerima, salatama... U hladnjaku može stajati 2 tjedna, a možete dodati češnje češnjaka, žličicu začina za ukiseljena jela, nekoliko prstohvata usitnjene crvene paprike kako biste dodali malo „šmeka“.

Tu su i juha – špinat, mrkva, grašak, grah, cvjetača, tikvice, sve to može postati ukusna ljetna juha ili kućna verzija minestronea, samo pazite na duljinu kuhanja povrća – prvo mrkva pa ostalo... 

A ostane li vam riže, što se često događa, drugi je dan zapecite. Na sezamovom ulju u dubokoj ili wok tavi popržite luk, dodajte šalicu graška i mrkve pa pržite dok ne omekšaju, stavite na jednu stranu tave, a u drugu uspite dva lagano razmućena jaja i kuhačom ih dodatno miješajte. Kad su gotova izmiješajte ih s povrćem. Dodajte 3 šalice riže, promiješajte, ulijte 2 do 3 žlice sojinog umaka na vrh i miješajte dok se ne poveže. 

Kod nas je omiljena musaka, no složenci su često na jelovniku domaćinstava koja znaju kako iskoristiti ostatke u hladnjaku. Od povrća, mesa i vrhnja možete složiti mnogo kombinacija i iskoristiti namirnice koje venu. A ako dodate i malo žitarica, poput ječma, kamuta ili pira, u lonac u kojem kuhate jelo s povrćem i više vrsta (preostalog) mesa po principu „sve u jednom“, dobit ćete novo i ukusno jelo. 

Dobro je rješenje i omlet ili frittata, pizza na koju idu i mrkva, brokule, kukuruz, batat, radič i šparoga...

Sve korjenasto povrće, koliko god nam bilo ukusno u juhama i varivima, finije je kad ga zapečemo pa ako vidite da vene, ispecite ga. Mrkvu, ciklu, rotkvice, repu, pastrnjak i rutabagu stavite u posudu za pečenje, poškropite uljem, posolite i popaprite. Sjajan su prilog uz pečenu piletinu ili u zdjeli riže, salatama, rezancima...

Male kulinarske tajne

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...