Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Male kulinarske tajne

NEODOLJIVE MESNE LOPTICE

Jelo sa stotinu lica

Vole ih djeca i odrasli, no i sasvim „obične“ možete pripremati drugačije i iznenaditi ukućane ili goste. Mesne kuglice su klasik, ali imaju one mnogo drugih i ukusnih lica.

Mesne okruglice možete pržiti, peći, pariti ili pirjati u umaku, kuhati satima ili ih baciti na grill. Iako su kod nas uobičajene ćufte, to je samo jedno lice okruglica. Jer mnogo je kombinacija povrća, ribe i mesa te začina i načina pripreme. Kineski recept za „četiri radosne kuglice“ postoji od 207. g. pr. Kr, a u staroj rimskoj kuharici Apicija nekoliko je recepata za pripremu mesnih kuglica, kao i u Perziji. Uglavnom je to janjeće meso glazirano žumanjkom i začinjeno šafranom, način pripreme koji se danas zove – pozlata. 

Bez obzira na to u kojoj ste zemlji, pronaći ćete mesne okruglice – od mesa svinjetinejunetinepiletine, puretine i njihovih mješavina, a dodaci ovise o meridijanu i paraleli – u meso će dodati povrće, začine, rižu, žitarice, a priloga je mnogo – od pire krumpira do povrća i riže.

Najvažnije je odabrati meso. Nakon odabira namirnice u zdjelu stavite i začine te krušne mrvice koje će povezati smjesu. Možete dodati i sir ricottu, jaje, rižu ili kvinoju. Možete ih i puniti– na svakoj okruglici palcem napravite udubinu i napunite je pa zagladite mesom. 

Što se umaka tiče najčešći, klasik je onaj od rajčice. Ali to je tek početak kombinatorike. Uz okruglice od mesa možete napraviti umak na bazi želea, slatko začinjeni od grožđa ili umak od grožđa i senfa. Tu su i umaci od brusnice, ribiza ili s vrhnjem. Za one koji vole snažnije okuse, tu je i umak od piva, a egzotičniji su potom slatko-kiseli umaci, kao i oni koji imaju u sebi ananas.

SAVJET

Kuhane okruglice možete i zamrznuti. Kad se ohlade stavite ih u red na papir za pečenje. Nakon sat vremena, kad su zamrznute, prebacite ih u vrećicu sa zatvaračem i vratite u zamrzivač. Tako se neće zalijepiti, a vi ćete pri ruci imati odličan obrok za iznenadne goste. 

IDEJA

Skandinavci koriste pileću juhu u koju umiješaju mlijeko, vodu i malo temeljca te dodaju sirove okruglice i lagano ih kuhaju čak šest sati. Posljednjeg sata kuhanja dodaju kiselo vrhnje.

IDEJA

Osjećate li se pustolovno, okruglice prelijte mješavinom narančinog soka, meda i mljevenog papra. No prvo napravite malenu količinu da vidite sviđa li vam se.

Male kulinarske tajne

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...