Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Male kulinarske tajne

SOS

Kad ponestane kvasca

Odlučili ste pripremiti dizano tijesto, no kvasca ni za lijek? Bez brige, mi imamo rješenje. Za pripremu savršeno mekog i ukusnog dizanog tijesta ne treba vam kvasac. U trenucima kad je on zauzeo prvo mjesto najtraženijih namirnica, lako ga možete zamijeniti i onim dostupnijima.

Važno je biti snalažljiv i maštovit, a rezultati će biti jednako dobri. Osim što ćete pokrenuti svoju kreativnost, učinit ćete dobro i za svoje zdravlje. Naime, učestala konzumacija dizanih tijesta može rezultirati nadutošću pa je dobro kvasac s vremena na vrijeme izbaciti iz prehrane.

SODA I LIMUNOV SOK

Brojne domaćice otkrile su da je kombinacija sode bikarbone i limunova soka odlična zamjena za kvasac. Ukupna količina kombinacije sode i limunova soka trebala bi odgovarati količini kvasca, a također možete koristiti i kombinaciju mlijeka i octa. U ovom slučaju tijesto je potrebno staviti u pećnicu što prije kako bi se dovoljno diglo.

PRAŠAK ZA PECIVO

Umjesto kvasca možete koristiti i prašak za pecivo, a prednost ovakvog tijesta je što također ne mora stajati kako bi se diglo. Na kilogram brašna trebat će vam jedna do dvije žličice praška za pecivo.

KEFIR 

Ova će namirnica također uspješno zamijeniti kvasac, no potrebno vam je malo strpljenja. Pomiješajte 100 grama brašna, žlicu šećera i 200 ml kefira i potom smjesu ostavite da postane aktivna. Trebat će joj najmanje šest sati pa je najbolje napraviti ju ujutro i popodne će biti spremna. Aktivnu smjesu potom pomiješajte s 500 grama brašna i ostalim sastojcima koje koristite za pripremu kruha.

JOGURT

Kad želite brzinski gotovo tijesto, poput onog za pizzu, umjesto kvasca koristite jogurt. Tijestu će dati mekoću, rahlost i lakšu probavljivost, a razliku u okusu nećete ni primijetiti.

PIVSKO TIJESTO

Pivo ne mora biti samo osvježenje u toplim danima, poslužit će i za pripremu zanimljivog kruha ili peciva. Umjesto kvasca kombinirajte prašak za pecivo i pivo i dobit ćete savršeno mek i ukusan kruh.

Male kulinarske tajne

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...