Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Male kulinarske tajne

MKT

Kad ponestane namirnica

Odlučili ste se baciti na kuhanje ili pečenje, no u ključnom trenutku shvatili ste da vam nedostaju neke namirnice? Ne brinite, otkrit ćemo vam idealne zamjene za najčešće namirnice u jelima.

Svatko od nas barem jednom je u pola pripreme jela shvatio da mu nedostaje sastojak. I što sad? Odustati? Ne, zamijenite ga drugim namirnicama koje zasigurno imate u kuhinji.

Tako primjerice jaja možete zamijeniti s čak nekoliko različitih namirnica. Univerzalna su zamjena chia sjemenke koje je dovoljno nakratko potopiti u vodi da nabujaju. Možete ih koristiti i u slatkim i slanim jelima. U desertima jaja možete zamijeniti pireom od jabuka ili banana, a u slanim pireom od mrkve ili tikvica. U biskvitima i palačinkama jaja zamijenite jogurtom i vrhnjem, a za dizana tijesta odličan će biti jabučni ocat.

Radite li meringue, a nemate bjelanjke potražite grahorice. Točnije, skuhajte slanutak ili drugu grahoricu i vodu od kuhanja iskoristite umjesto bjelanjka. Naime, ova voda bogata je škrobom i proteinima, ali ne sadrži masnoće. Ponaša se jednako kao i jaje, a za jedno jaje zamjena su tri žlice vode.

Mlijeko u kolačima možete zamijeniti sokom od jabuke ili naranče, ali u njih ubacite prašak za pecivo. Dobre zamjene mogu biti i biljni napitci poput onih od soje, badema, zobi i slično.

Kuhate li jelo u kojem je potrebno vino, a vi ga nemate ili ne želite koristiti, i za to postoji zamjena. Crno će vino tako dobro zamijeniti sok od šipka, brusnica ili grejpa, vinski ocat ili temeljac. Bijelo vino zamijenit će pileći ili povrtni temeljac te limunov ili sok od bijelog grožđa.

Radite li tijesto za pizzu, a niste kupili tijesto ili ne želite dugo čekati da se digne, dobra zamjena će biti i brašno pomiješano s jogurtom i praškom za pecivo.

Napraviti pesto često traži i prave sastojke, a nemate li ih, ne brinite. Bosiljak zamijenite peršinom, a pinjole prženim bademima ili suncokretovim sjemenkama.

Maslac u kolačima savršeno će zamijeniti avokado koji će dati potrebnu kremoznost, ali neće promijeniti okus kolaču.

Brašno također možete zamijeniti drugim namirnicama poput sitno mljevenog corn flakesa, kukuruznim brašnom ili pak zobenim pahuljicama.

Male kulinarske tajne

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...