Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Male kulinarske tajne

Kako izabrati wok i kako ga održavati?

Ovu čudnovatu posudu u kojoj uživaju kuhari diljem svijeta izmislili su Kinezi

Ovu čudnovatu posudu u kojoj uživaju kuhari diljem svijeta izmislili su Kinezi a ubrzo se proširila na cijelu Aziju i ostatak svijeta. Prednost kuhanja u woku je mogućnost brzog prženja manjih komada mesa i povrća a zahvaljujući visokim stjenkama koje vam omogućavaju ravnomjerno i brzo kuhanje. Naravno da kuhanje u woku nije nimalo jednostavno u što ste se možda mogli i sami uvjeriti, ali kada savladate osnovna pravila kuhanja u woku uz stalno miješanje on će vam postati nerazdvojni prijatelj. Bitno je da prilikom odabira woka znate što od njega želite. Da li ste ljubitelj pržene hrane ili ste radije za kuhanje na pari.
Ako ste ljubitelj brzog prženja svježih namirnica onda vam treba wok s okruglim dnom za kuhanje na plinu ili sa ravnim dnom za kuhanje na električnom štednjaku. Wokovi za prženje imaju jednu dužu ručku kako biste ga jednom rukom pridržavali dok drugom brzo miješate svoje namirnice. Najbitnija stvar kod odabira woka je da je dovoljno velik (min. promjera 30 cm) kako bi se namirnice u njemu ravnomjerno pržile na njegovim visokim stjenkama. 
Ako ste ljubitelj kuhanja na pari ili prženja u dubokom ulju, onda kupite wok s dvije ručke zbog jednostavnijeg pomicanja woka dok je pun vrelog ulja ili vode. U svakom slučaju nemojte uzimati preskupi wok kakvih danas ima dosta u ponudi. Dovoljan vam je obični čelični wok koji vam ako ga pravilno održavate može trajati cijeli život. 
Prije prvog korištenja wok obavezno dobro operite vodom i deterdžentom za suđe. Dobro ga nakon toga posušite krpom pa stavite na laganu vatru kako biste bili sigurni da je poptpuno suh. Nakon toga umočite kuhinjski papir u biljno ulje i premažite ga u tankom sloju koji će vaš wok štititi od hrđanja. Takav wok može stajati «konzerviran» do slijedeće upotrebe. Wok nikada nemojte ribati čeličnom četkom nego ga perite običnom spužvom a po potrebi plastičnom četkom. Nakon pranja ga uvijek iznova lagano nauljite kako biste ga što dulje sačuvali.

Male kulinarske tajne

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...