Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Male kulinarske tajne

Kako izrezati (tranširati) cijelo pile

Piletina je jedna od najčešćih namirnica na jelovniku prosječnog Hrvata.

Piletina je jedna od najčešćih namirnica na jelovniku prosječnog Hrvata. To možemo prvenstveno zahvaliti njegovoj niskoj cijeni i jednostavnosti pripreme. Širok je raspon cijena različitih pilećih dijelova pa se tu nađe za svakoga po nešto. Krilca i hrbat za okrepljujuću pileću juhicu, batak za slasne pohance a bijelo meso za rolice sa šunkom i sirom ili spremanje u woku.
Prije bilo kakve upotrebe pile treba dobro oprati u hladnoj vodi i posušiti kuhinjskim ubrusom. Obratite posebnu pažnju na unutrašnjost pileta da vam unutra ne ostanu iznutrice. Kod rezanja pileta na dijelove (tranširanje), najbitnije je da imate dovoljno oštar nož i da zglobove locirate opipom prije nego krenete rezati pile. Isti postupak možete primjeniti i kod rezanja ostale peradi (patke, guske, purana itd). 
Pa idemo redom:

  1. Na drvenu dasku položite cijelo pile okrenuto s prsima prema gore. Primite jednu nogu i lagano je povucite od tijela pileta prema sebi. Zarežite nožem kožu i režite dok ne dođete do zgloba. Povucite malo jače prema dolje kako bi vam bilo lakše odvojiti zglob i izrežite batak sa zabatkom do kraja. Istu radnju ponovite i s drugom nogom.
  2. Istu radnju napravite s pilećim krilom. Povucite krilo prema van kako bi se odvojilo od tijela pa zarežite kožu i režite dok ne prerežete zglob i odvojite krilo. Ponovite postupak i s drugim krilom.
  3. Za daljnu obradu će vam trebati škare za perad. Ako ih nemate poslužiti će vam i oštre kuhinjske škare. Škarama razrežite trup tako da režete rebra oko prsa razdvajajući prsa od kičme. Ponovite postupak i s druge strane prsa. Dio s kičmom će biti izvrstan dodatak pilećim juhama i pilećem temeljcu.
  4. Ostala su nam još prsa koja škarama za perad ili nožem razrežite po sredini. Po želji možete odstraniti kost od prsa na način da ugurate nož sa svake strane kosti i lagano odvojite meso. 
  5. Ako želite odvojiti batak od zabatka postupak je slijedeći. Stavite batak sa zabatkom na dasku okrenut s kožom prema gore. Lagano zakrenite batak kako biste lakše uočili središnji zglob i režite ravno kroz njega. Isti postupak ponovite i sdrugom nogom. Ako je pile premalo nemojte razdvajati batak od zabatka. 

Male kulinarske tajne

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...