Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Male kulinarske tajne

Junetina

Koji dio junetine za što?

Iskusni kuhari gotovo profesionalno znaju baratati određenim komadima mesa. Za sve ostale donosimo mali šalabahter.

Odabrati savršen komad junetine za pojedino jelo ponekad nije lako, osobito kad ste tek kulinarski početnik. Krivi odabir ili način pripreme može rezultirati jelom koje možda neće ispasti onako kako ste zamišljali. No zato smo mi tu kako bismo vam otkrili sve tajne pripreme određenih dijelova junetine.

Vra tje idealan za pirjanje, pečenje i kuhanje, a ovisno o načinu pripreme, potrebna mu je duža termička obrada (1,5 do 3 sata). Ako je komad s kosti, bolji je za pečenje, a bez nje je idealan za pirjanje ili kuhanje.

Lopatica ili plećka također je dobra za pečenje na razne načine (u pećnici, pod pekom, u krušnoj peći), ali i za kuhanje ili pirjanje u raznim varivima i gulašima. Njoj je isto tako potrebna nešto duža termička obrada, ali rezultat će biti savršeno meko meso.

Kotlet e jedan od najkvalitetnijih dijelova junetine, a možete ga peći na žaru, panirati ili peći u pećnici. Ipak, njegova će aroma i tekstura najbolje doći do izražaja nakon kratke termičke obrade (5 do 10 minuta).

File je komad mesa koji ne biste trebali predugo termički obrađivati. Najčešće se priprema na roštilju ili u umaku, a nakon pečenja poželjno je da kratko odstoji kako bi se temperirao. Termička obrada trebala bi biti kratka (5 do 10 minuta), a iznutra bi trebao biti ružičast. Idealna debljina odreska je 2 do 3 cm.

Juneći but dijelimo na nekoliko dijelova. Šol je mekani dio koji je odličan za pečenje na žaru, za odreske i pohanje, a potrebna mu je kratka termička obrada ako se peče na tavi ili žaru. Orah je također meki dio buta, no potrebno mu je odstraniti žilice. Takav je pogodan za pečenje na žaru, pohanje ili za odreske, a termički se kratko obrađuje. Ruža je najmekši dio buta koji se može pohati i peći na žaru ili iskoristiti za odreske, uz kratku termičku obradu. Frikando je najtvrđi dio buta kojem treba duga termička obrada (2 do 3 sata) pa je najbolji za pirjanje ili pripremu u umacima.

Potrbušina ili flam idealni su za kuhanje i pečenje, a potrebna im je duga termička obrada. Ovaj dio junetine savršen je i za punjenje raznim nadjevima.

Rebra možete kuhati ili peći na nešto nižoj temperaturi, ali im je potrebna duga termička obrada.

Najljepši dio za pečenje svakako su prsa, koja možete i kuhati ili puniti raznim nadjevima. Potrebna im je nešto dulja termička obrada (2 do 4 sata), ovisno o načinu pripreme.

Koljenica je prošarana masnoćom i žilicama pa je idealna za pečenje uz nešto dužu termičku obradu (2 do 3 sata), najbolje na niskoj temperaturi. Također se može i pirjati u umaku.

Male kulinarske tajne

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...