Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Male kulinarske tajne

MKT

Kolač iz šalice

Ponekad nemamo ni vremena, a ni strpljenja za pripremu tradicionalnog kolača. Tu kao savršen odgovor dolazi popularni mug cake, spreman u doslovno pet minuta.

Otkako je prije desetak godina pokorio kulinarski svijet, kolaču iz šalice popularnost samo raste. Razlozi su jasni – brzo gotov, treba tek nekolicinu sastojaka, ne traži puno suđa jer se svi sastojci miješaju u šalici u kojoj se peče, a osim u mikrovalnoj, može se peći i u običnoj pećnici. Stoga je jasno zašto ga volimo.

Naravno, ne morate ga raditi isključivo u šalici. Bilo koja posuda koja može ići u mikrovalnu pećnicu će poslužiti. Za profinjen dojam napravite ga u prozirnoj staklenoj šalici, a za velike slatkoljupce odlična će biti i zdjelica.

Od prve verzije s čokoladom, danas postoji čitav niz varijanti ovog deserta. Klasični biskvit od vanilije, pita od jabuka, s cimetom, ananasom, keksima, zaista mnogo okusa i mirisa. Za one koji ne žele sami raditi svoju mješavinu postoje i one gotove kojima se trebaju dodati samo tekući sastojci. 

Da bi vaš kolač u šalici ispao savršeno imamo i nekoliko savjeta. Za početak, koristite samodizajuće brašno ili ga napravite sami – u jednu šalicu brašna umiješajte ¾ praška za pecivo i malo soli. 

Kad je u pitanju količina jaja, jedno vam je dovoljno za dva kolača u šalici. Naime, jedno jaje bi moglo biti previše u odnosu na ostale sastojke pa će kolač ispasti gumenast. Naravno, umjesto jaja možete koristiti i druge vlažne sastojke poput pirea od jabuke ili banane, namaza i slično.

Kad ulijevate smjesu u šalicu, držite se pravila kao za muffine – ulijte do pola šalice jer će kolač inače iscuriti i napraviti nered u mikrovalnoj pećnici, a to, vjerujemo, ne želite.

Ovisno o veličini šalice i količini smjese, vaš kolač možda će trebati nešto više vremena za pečenje. Za početak namjestite najniže vrijeme pečenja prema receptu, a ako kolač u zadanom roku nije gotov, pecite ga u intervalima od 15 sekundi.

I za kraj, nemojte se razočarati ako vaš mug cake potone, to je sasvim normalno. 

Male kulinarske tajne

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...