Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Male kulinarske tajne

MALE KULINARSKE TAJNE

Mali trikovi za savršen roštilj

Roštilj ili gradele, svejedno je kako ih zovete kad ih pripremate s užitkom. Ali i uz nekoliko malih trikova pomoću kojih ćete postati pravi grill majstori. Zavirite u riznicu kulinarskih tajni za najbolje pečeno meso i ribu, slasno povrće te marinade i umake koji će osvojiti vaše goste.

Roštiljanje je umjetnost i tako mu treba pristupati. Nije dovoljno na užarene rešetke postaviti namirnice i pričekati da se ispeku. Potrebno je svaku namirnicu ravnomjerno i dovoljno začiniti, pripaziti prilikom njihove pripreme i na koncu u pravo vrijeme okrenuti i maknuti s vatre.

Priprema i pečenje mesa i ribe

Kad je odrezak u pitanju, trebate biti posebno pažljivi jer je čar ovog komada mesa u njegovu specifičnom okusu. Idealno bi bilo da s njegovom pripremom počnete barem tjedan dana prije pečenja tako da ga pustite da odleži u mokroj marinadi kako bi meso dodatno omekšalo. Dovoljno ga je začiniti solju i paprom kako bi se samo naglasio njegov prirodan okus. Vrlo je važno odrezak ostaviti na sobnoj temperaturi barem sat vremena prije pečenja da se temperira. Idealno ga je ispeći medium tako da su izvana vidljive rešetke roštilja, a da je meso iznutra ružičaste boje. Za to će odresku prosječne debljine biti dovoljno dvije minute pečenja sa svake strane. Odrezak ne smijete rezati dok se peče da biste provjerili stupanj pečenosti jer će tako izgubiti sve sokove i postati žilav.

Svinjetinu i piletinu u marinadi ostavite barem 24 sata prije pečenja jer će se tako najbolje prožeti svi začini. A kad je riba na meniju, manje je više. Dovoljno ju je sat vremena prije pečenja začiniti solju ili kombinacijom mediteranskih začina. Najbolje ju je peći zatvorenu između rešetki kako se ne bi raspala pri okretanju. Prije pečenja dobro bi bilo nauljiti i ribu i rešetku kako bi se smanjila mogućnost lijepljenja kože.

Marinade

Hrana pripremljena na roštilju ima posebnu čar i aromu, a da bi ona bila dodatno naglašena, tu su marinade. U pravilu se pripremaju kombinacijom masnoće, kiseline i začina. Za masnoću se koriste ulja, maslinovo za ribu i biljna za meso, kiselina je proizvoljna i dovoljno je staviti nekoliko kapi octa, limunova soka ili vina.

Kad su začini u pitanju, kombinacija je pregršt. Riba voli mediteranske začine poput ružmarina, a kod mesa se možete poigrati slatkoćom i ljutinom. Piletina se izvrsno slaže s čili papričicama, a tamna mesa sa senfom. Marinadi za meso možete dodati i malo smeđeg šećera kako bi se pri pečenju dodatno karameliziralo, a ako koristite luk i češnjak, obavezno ih maknite prije pečenja da ne bi zagorjeli i pokvarili okus. Marinadu u kojoj se sirova hrana namakala ne koristite kao umak jer u njoj može biti ostataka sirove namirnice. Ali ako je na bazi ulja, bit će izvrsna za natapanje mesa prilikom pečenja. 

Nakon pečenja 

Svaka namirnica pečena na roštilju morala bi odležati nekoliko minuta prije posluživanja. To se posebno odnosi na odreske koje bi bilo najbolje ostaviti u poklopljenoj posudi s komadićem maslaca koji može biti aromatiziran. Nakon što se maslac rastopio poslužite odrezak i prelijte ga ostatkom maslaca za dodatnu sočnost.

Male kulinarske tajne

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...