Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Male kulinarske tajne

MKT

Marinirajte sa stilom

Sočno meso s grilla ne bi bilo ni upola takvo da nema fantastičnih marinada. Mariniranjem meso dobiva mekoću i zadržava sočnost, a ona savršena pretvorit će ga u pravu deliciju.

Tipična marinada sastoji se od ulja, kiseline i začinskog bilja, a svakom komadu mesa daje mekoću, sočnost i kompleksniju aromu. Pojedine marinade štite meso od isušivanja pri visokim temperaturama, dok druge razgrađuju bjelančevine i tako ga omekšavaju pa je pečeni komad krtog mesa manje žilav i čvrst. Temelj svake marinade čine ulje, ocat ili limunov sok, sol, papar i češnjak, a slobodno ih možete obogatiti i različitim začinskim biljem. Ipak, kod mariniranja je važno voditi računa o nekoliko stvari pa vam donosimo savjete kako bi vaše delicije s roštilja ispale za prste polizati.

  1. Marinada s maslinovim uljem, vinskim octom ili acetom balsamicom, peršinom, bosiljkom, origanom i timijanom bit će u stilu mediteranskih tradicija.
  2. U marinadu nemojte staviti previše soli jer dok se marinira, sol iz mesa izvlači vlagu pa nakon pečenja takvi komadi mesa budu presuhi i “drvenasto” žilavi.
  3. Za manje komade svinjetine ili piletine koji imaju kraći rok pečenja, u marinadi možete koristiti umak od soje, smeđi šećer ili slatki liker od višanja.
  4. Kad marinirate meso divljači, govedinu, tamno meso peradi, svinjetinu, ribe i školjke, u marinadu stavite crno vino, a za bijelo meso peradi odaberite bijelo vino. Od začina, s vinom se u marinadi dobro slažu timijan i ružmarin.
  5. Ako u marinadu stavite češnjak ili luk, pazite da prilikom pečenja oni ne ostanu na mesu jer će u protivnom zagorjeti i dati gorak okus vašem roštilju.
  6. Za svinjetinu, piletinu i junetinu u marinadu dodajte malo senfa, ljutih papričica i lovora.
  7. Malo drugačija, nešto egzotičnija marinada istočnih zemalja temelji se na dodavanju jogurta, narančinog soka, korijandra, cimeta, đumbira i češnjaka. Može odgovarati svim vrstama mesa.
  8. Nikako nemojte uzimati metalne posude jer kiseli sastojci marinade mogu reagirati s metalom i promijeniti okus mesa. Dok se meso marinira, držite ga u hladnjaku. Vrijeme mariniranja može varirati od pola sata prije pečenja za ribu, školjke i kozice pa sve do 24 sata za veće komade mesa, kao što su govedina, svinjetina ili divljač.
  9. Kod mariniranja, meso u posudi mora biti potpuno u marinadi, stoga birajte odgovarajuće posude. 
  10. Marinade u kojima je bilo sirovo meso kasnije ne smijete koristiti kod posluživanja jela jer bi u njima mogli ostati komadići sirovog mesa. Ako je marinada s uljem, možete ju koristiti dok pečete meso kao premaz za dodatnu zaštitu od isušivanja na visokim temperaturama.

 

Male kulinarske tajne

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...