Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Male kulinarske tajne

Trik

Meringue – slatki ljetni oblaci

Toplo vrijeme i sezona slatkog voća zovu na lagane i pahuljaste deserte čije nježne boje i okusi oplemenjuju svaki nedjeljni ručak.

Meringue je naizgled jednostavan spoj bjelanjaka i šećera koji slastičari obožavaju, a njegov nježan okus savršeno se stapa s okusima ostalih namirnica. Od čokolade i orašastog voća do kiselih bobica, meringue će odlično nadopuniti svaku slasticu. 

Iako sastojci sugeriraju jednostavnu pripremu i zagarantiran uspjeh, postoji nekoliko koraka i savjeta koje je potrebno pratiti kako bi rezultat bio idealnog izgleda i okusa.

Vremenska prognoza

Koliko god zvučalo nevjerojatno, meringue bi se trebao pripremati isključivo za suhog vremena. Naime, vlažan zrak je poguban za meringue jer je šećer namirnica koja upija vlažnost, a vlažan šećer rezultira ljepljivim meringueom.

Veličina posude

Posuda odgovarajuće veličine vrlo je važna stavka u pripremi ove slastice. Uzmite u obzir da će bjelanjci prilikom mućenja svoj obujam povećati za šest do osam puta i zato posuda treba biti dovoljno široka i duboka. Manje posude za miksanje bit će dostatne za pripremu meringuea od tri bjelanjka, a u velikoj možete pripremati četiri i više. Međutim, ako u velikoj posudi mutite manji broj bjelanjaka, riskirate nedovoljno razmućenu smjesu.

Postupak razdvajanja i temperatura jaja

Za pripremu ovog deserta nužno je da vam u bjelanjcima nije ostala niti trunka žumanjka. To ćete najjednostavnije postići ako razdvajate hladna jaja iz hladnjaka, no prije nego što bjelanjke počnete mutiti, ostavite ih 20 do 30 minuta na sobnoj temperaturi. Tako ćete dobiti pahuljastiju smjesu koja će se ljepše osušiti u pećnici.

Kiselina

Zrak brzo izlazi iz snijega od bjelanjaka, no ako pri miksanju dodate kiselinu poput limunova soka ili octa, stabilizirat ćete smjesu i zadržati zrak.

Dodavanje šećera

Prilikom mućenja postupno usipavajte šećer u smjesu. S dodavanjem započnite čim su bjelanjci postali pjenasti i nastavite tek kad se usuti šećer već rastopio. To ćete najlakše provjeriti ako smjesu razmažete među prstima, a s usipavanjem šećera nastavite kad je smjesa glatka.

Priprema za sušenje

Za savršenu formu meringuea koristite slastičarsku vrećicu kojom ćete dobiti lijep i uredan oblik. Lim za pečenje obavezno obložite papirom za pečenje ili aluminijskom folijom kako se smjesa ne bi zalijepila. U nedostatku papira i folije lim lagano namastite i pospite brašnom.

Male kulinarske tajne

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...