Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Male kulinarske tajne

ALTERNATIVA

Napravite kruh od pirovog brašna

Poznat i kao prapšenica, pir se od davnina koristi kao zdravija varijanta pšeničnog brašna. Zahvaljujući manjem udjelu kalorija, sve je popularniji sastojak naših tanjura.

Njegova povijest stara je gotovo 7000 godina, srodan je pšenici, a pripada skupini najstarijih kultiviranih usjeva. Pir je dugo vremena bio visoko na listi omiljenih namirnica, no s vremenom je njegova popularnost opala. To se sve više mijenja porastom svijesti o tome što jedemo, a s obzirom na to da je bogat vitaminima, mineralima i brojnim drugim nutrijentima, nije nimalo čudno da njegova konzumacija sve više raste.

Među najpopularnije proizvode od ove žitarice ulaze mlijeko, pahuljice, mekinje i brašno, a iskoristiti se mogu na bezbroj načina. S obzirom na to da je pirovo brašno bogato vlaknima i hranjivim tvarima, odlična je alternativa pšenici. Dajte mašti na volju i iskoristite pirove proizvode u keksima, kolačima, palačinkama, ali i kruhu. Odlučite li se za kruh, evo nekoliko savjeta.

Kako sadrži manje glutena i više proteina, tijesto od pirovog brašna potrebno je manje mijesiti. Ipak, smjesa može biti nešto suša pa dodajte više vode. Možete i napraviti nešto tvrđu smjesu pa sutradan raditi bagete. 

U smjesu za kruh možete dodati med ili različite začine za bolji okus. Med možete dodati i kako bi smjesa bila podatnija. Za još ukusniji kruh umjesto ulja koristite maslac.

Kruh od pripremljene smjese ne morate peći odmah, stavite ju u hladnjak ili zamrznite i pecite kad vam odgovara. Kad je riječ o smjesi, radite li ju s kvascem, pripazite jer se puno brže diže pa je odlična za trenutke kad želite brzinski gotov kruh ili pecivo.

Zamotate li kruh u prozirnu foliju ili vrećicu, može stajati i do četiri dana. Smjesu za kruh možete koristiti i za izradu peciva, dizanih tijesta i slično. Pečete li kruh, koristite dublji kalup kako bi imao bolju potporu s obzirom na to da ima jako malo glutena. 

Male kulinarske tajne

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...