Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Male kulinarske tajne

MALE KULINARSKE TAJNE

Pirov kruh

Sitno zrno pira dugo je vremena bilo nezaobilazni stanovnik prehrane, a zatim je nestao. Danas se vraća na velika vrata.

Star gotovo 7000 godina, pir je srodnik pšenice i jedna od najstarijih kultiviranih namirnica. Porastom svijesti o važnosti uravnotežene prehrane, njegova je konzumacija porasla i danas je pir ponovno nezaobilazan stanovnik naših tanjura. Uzmemo li u obzir vrijedne nutrijente koje sadrži, to nije nimalo čudno.

Neki od najpopularnijih proizvoda od ove žitarice su brašno, napitak, pahuljice i mekinje koji se mogu iskoristiti na razne načine. Pirovo je brašno zbog velike količine topivih vlakana i hranjivih tvari odlična alternativa pšeničnom brašnu. Možda ga se najčešće koristi u pripremi kruha, stoga vam donosimo nekoliko vrijednih savjeta uz kojih će on ispasti baš uvijek savršeno.

  1. Zbog manjeg udjela glutena i više proteina, tijesto za pirov kruh potrebno je manje mijesiti. No smjesa bi mogla biti nešto suša pa dodajte malo više vode.
  2. Pravite li kruh s kvascem, pripazite jer se smjesa za kruh s pirovim brašnom puno brže diže. Ovo je odlično za one trenutke kad želite brzinski pripremiti kruh.
  3. Kruh ne morate peći odmah. Zamijesite tijesto i spremite ga u hladnjak preko noći ili ga zamrznite.
  4. Zamijenite ulje maslacem i dobit ćete još ukusniji kruh.
  5. Budući da sadrži jako malo glutena, pirov kruh pecite u nešto dubljem kalupu kako bi imao dobru potporu.
  6. Za bolji okus, u smjesu za kruh možete dodati različite začine ili med.
  7. Osim za bolju aromu, med možete dodati u smjesu za kruh i kako bi bila što podatnija. 
  8. Zamotajte kruh u plastičnu foliju ili vrećicu i tako može stajati do 4 dana.

 

Male kulinarske tajne

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...