Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Male kulinarske tajne

Izazov za početnike

Pravilan pristup tijestu

Često gledajući mekana i mirisna peciva i kruh s hrskavom i rumenom koricom, poželimo i sami napraviti nešto tako fino i primamljivo za svoje ukućane ili goste.

Tijesto je vrlo zahtjevno i ne trpi unificiran pristup. Kod nekih domaćica ono kao da diše, a drugima ispada poput teškog nabijenog komada. Za savršen pekarski proizvod trebat će vam malo vještine, ali i znanja o potankostima miješenja različitih vrsta tijesta. 

  1. Dizano tijesto treba obvezno jako dobro izmijesiti jer se za to vrijeme ono obogaćuje mjehurićima zraka. Dobro izmiješano tijesto se ne lijepi za ruke ili posudu u kojoj se miješalo. Smjesa u kojoj je puno masti, šećera i jaja diže se sporo, stoga osim dobrog zamjesa računajte i na duže vrijeme dizanja tijesta.
  2. Za prhko tijesto bitno je da sve sastojke brzo sjedinite. Ako u receptu ima i jaja, iskoristite samo žumanjke koji su odgovorni za prhkost gotovog peciva ili kolača. Takvo tijesto se ne mijesi, čim ste sjedinili sve sastojke oblikujte ga kuglu i stavite u hladnjak na 30 – 60 min, ovisno o količini.
  3. Kod biskvita je bitno da se žumanjak odvojeno umuti sa šećerom, a nakon toga se u smjesu doda čvrsti snijeg od bjelanjka. Brašno s jajima se sjedinjuje samo ručno prikladnom lopaticom, a ne mikserom. 

 

Male kulinarske tajne

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...