Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Male kulinarske tajne

Vrijeme za roštilj

Pripremite najukusnije marinade

Pripremiti meso za roštilj jednostavno ne može proći bez dobre marinade. Ona mesu osigurava mekoću, sočnost i još bolji okus. A kako pripremiti onu savršenu, otkrio nam je chef Tomislav Špiček.

Temelj svake marinade čine ulje, ocat, sol, papar i češnjak, a nadopuniti ih možete različitim suhim ili svježim začinima. S obzirom na djelovanje, postoje dvije osnovne skupine marinada. One koje štite meso od isušivanja tijekom pečenja i one koje razbijaju bjelančevine te čine meso mekšim. Nabrojati sve marinade naprosto nije moguće, no uz nekoliko Špičekovih savjeta pripremit ćete onu najbolju.

Ne želite li da vam meso bude presuho, marinadu nemojte presoliti jer sol iz mesa izvlači vodu i isušuje ga tijekom pečenja. Prije pečenja mesa uklonite komadiće češnjaka ili luka ako ste ih koristili u marinadi jer će zagorjeti i mesu dati gorak okus. Također, umake u kojima ste marinirali sirovo meso ne koristite kasnije za posluživanje jer bi u njima mogli ostati komadići mesa. Ostatke marinade koristite za premazivanje mesa tijekom pečenja.

Želite li nešto egzotičniju marinadu, okrenite se onim orijentalnim. Pomiješajte obični ili grčki jogurt, narančin sok, cimet, korijander, đumbir i češnjak i dobit ćete savršenu marinadu za bilo koju vrstu mesa. Volite li više mediteranske arome, marinada od maslinovog ulja, vinskog octa ili aceta balsamica, bosiljka, origana, timijana i peršina idealan je izbor.

Što se tiče vremena mariniranja, ono može varirati od 30 minuta za morske plodove i manje komade mesa pa sve do 24 sata za veće komade mesa. Za manje komade mesa koji se kraće peku, u marinadi možete koristiti i slatke dodatke poput smeđeg šećera, likera ili umaka od soje, otkrio nam je Tomislav Špiček.

Male kulinarske tajne

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...