Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Male kulinarske tajne

Sezonsko voće

Pripremite savršen kompot

Iskoristite najbolje od sezonskog voća i pripremite ukusne kompote koje ćete moći jesti tijekom cijele godine. S obzirom na to da su brzo gotovi, možete ih pripremati bilo kad i s bilo kojim voćem.

Obilje i raznolikost sezonskog voća idealna je prilika da pripremite omiljene slastice našeg djetinjstva. Osim što su gotovi u trenu, možete ih jesti odmah i zdravija su varijanta od slatkiša. Možete ih konzumirati na razne načine – samostalno, s biskvitom i šlagom kao puding, sa sladoledom, na tostu, mogućnosti su brojne.

Kada pripremate kompot, količinu šećera prilagodite vrsti voća i osobnom ukusu. Neke vrste voća su manje slađe pa trebaju više šećera, a neke manje. Za slađe voće koristite otprilike trećinu do četvrtinu kilograma na litru vode. Kompot ćete najbrže pripremiti kuhate li voće zajedno sa sirupom. Mekše vrste voća poput jagoda, marelica, malina i slično kuhajte otprilike 20-ak minuta, a one tvrđe 5 do 10 minuta dulje.

Za poseban okus kompota možete dodati i malo alkohola ili različite začine poput klinčića, štapića cimeta, vanilije i slično, ovisno o tome što volite. Umjesto običnog šećera možete koristiti i alternative poput stevije, brezinog šećera i slično.

Ako ste kompot previše zasladili dodajte malo limunske kiseline koja će ublažiti slatkoću. Prije ulijevanja kompota u teglice, svakako ih prije zagrijte kako ne bi pucale. Također, staklenke nikad ne punite do vrha kako sirup ne bi iskipio pri pasteriziranju. Kompot radije spremajte u manje staklenke kako biste izbjegli stalno otvaranje i zatvaranje, a time i brže kvarenje.

Male kulinarske tajne

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...