Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Male kulinarske tajne

MALE KULINARSKE TAJNE

Tajne dobrog variva

Stavite u lonac bilo koju kombinaciju povrća, no dodajte i grahorice ili klice, odabranu vrstu mesa, začine – vrijeme je za jesenska variva i to u doba kad nam jela na žlicu pašu. 

Uz njih smo odrasli, pripremaju se lagano, u jednom loncu, a okusi su božanstveni. Ali oprez – sve povrće koje raste pod zemljom stavite u hladnu vodu – krumpir, mrkvu, ciklu, repu, a ono koje sazrije nad zemljom u kipuću, npr. zeleno lisnato, grašak, kukuruz. Jer kuhanje kukuruza, graška i sličnog povrća traži samo omekšavanje njihovih staničnih zidova. Korjenasto pak povrće sadrži mnogo škroba, pa treba više vremena da toplina prodre u središte. 

Za kuhanje možete koristiti vodu, no bolje je dodati malo vina, mesni ili povrtni temeljac, ali i pivo. Svako će varivo dobiti na karakteru dodatkom začina, a osim uobičajenih i receptom propisanih, slobodno ubacite i neke nove poput papra koji do sada niste koristili, čili papričica ili korijandra – kušajte i stvorite svoju kombinaciju. Zašto ne biste stavili malo kurkume ili mrvu cimeta? Možete nekim varivima dodati i malo kiselog vrhnja, ljuti umak, sjemenke, mnogo peršina... 

Varivo ne morate poslužiti samo u dubokim tanjurima – mogu to biti velike šalice ili lijepe zdjelice. 

Možete skuhati povrtno varivo što je ujesen lak zadatak zbog obilja plodova, a osim onih iz bakine kuharice skuhajte i dalmatinsku čičvardu od slanutka ili batata. Skuhajte istarsku maneštru koju možete pojačati griz noklicama ili knedlima.

Najvažniji je savjet slijediti korake recepta – prvo popržite meso dok ne dobije boju sa svih strana jer ćete tako dobiti bolji okus i miris. Ne koristite narezano meso već kupite komad, ali neka ima masnoće. Kratko na ulju možete popržiti i povrće, a pazite kako ga stavljate jer, na primjer, mrkva treba više vremena da se skuha od graška. Lonac treba biti debljeg dna, varivo ćete krčkati dugo, a ne ga kuhati na brzinu –strpljenje se isplati jer su okusi prekrasni.

Prilog

Osim krumpira, možete poslužiti uz varivo kuhanu rižu, tjesteninu ili kus-kus.

Kruh

Savršen dodatak je fini kruh pa možete kupiti i nekoliko vrsta kruščića, narežite ih na kriške i tostirajte, zamotajte u krpu i čuvajte na toplom. Volite li tortilje, možete ih zagrijati, natrgati ili narezati pa poslužiti uz variva. Uz leću ili grah te paštafažol ili čili, prepečeni kruh čini idealnu kombinaciju. 

Čuvanje

U hladnjak varivo možete staviti samo kad je potpuno ohlađeno – ohladite ga otklopljenog. Pri ponovnom posluživanju skinite masnoću koja je na površini smeta li vam.

Hitna pomoć

Ako varivo nema okus iako ste ga posolili i začinili, trik je dodati malo octa kod posluživanja. 

Male kulinarske tajne

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...