Ponekad nemamo želju provoditi puno vremena u kuhinji, osobito na kraju radnog dana kad smo umorni. Upravo zato postoje trikovi koji će vam pomoći da što manje vremena provedete pred štednjakom i brzinski pripremite omiljena jela.
U trenucima žurbe ili nakon dugog radnog dana nitko ne želi provoditi sate pred štednjakom kuhajući. Uz nekoliko trikova to lako možete izbjeći. Određene namirnice možete skuhati u većoj količini i spremiti u hladnjak. Riža, tjestenina, krumpir, žitarice i slično unaprijed skuhano bit će odlično rješenje kada želite brzi obrok.
Već znamo da je voće i povrće u sezoni najjeftinije. I zato se opskrbite njime i zamrznite ga, tako ćete uvijek imati zalihu omiljenih namirnica spremnih za pripremu. Povrće možete i skuhati prije zamrzavanja pa ga je prije konzumacije dovoljno samo odmrznuti.
Kupite li nešto više zrelih rajčica, vrlo lako ih možete usitniti u blenderu i spremiti u staklene posude. Tako ćete za pripremu različitih variva i umaka uvijek imati spremnu usitnjenu rajčicu i uštedjet ćete vrijeme.
Pri pečenju uvijek koristite papir za pečenje jer osim što će se hrana manje lijepiti za posudu, također ćete uštedjeti vrijeme i prilikom čišćenja.
Uvijek koristite oštre noževe. Režete li tupim noževima izgubit ćete puno više vremena na pripremu namirnica, a također postoji i veća mogućnost ozljeđivanja.
Želite li što sočnije mesno pečenje, ostavite meso da malo odmori nakon pripreme. Tako će se sokovi zadržati unutar mesa i ravnomjerno se rasporediti, a vi ćete uživati u sočnoj teksturi.
Skuhajte veću količinu temeljca, spremite ga u posudice za led i zamrznite. Dobro će vam doći u pripremi različitih umaka, rižota i slično kojima će brzinski obogatiti okus. Za još jednostavnije korištenje, temeljac ulijte u vrećice za led i samo otrgnite količinu koja vam treba.
Volite li eksperimentirati sa začinima, napravite vlastitu mješavinu. U mužaru usitnite omiljeno začinsko bilje, pomiješajte i uživajte u novim okusima jela.