Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Male kulinarske tajne

Sofisticirani okus

Vino u jelima

Osim u čaši, vino se odlično snalazi i u različitim jelima. No prije nego što se upustite u vinsku avanturu, važno je znati nekoliko osnovnih pravila.

Nedavno smo pisali o kuhanju s pivom, a sada se okrećemo vinu. Mnogo sofisticiranijeg okusa, vino je jednako savršen dodatak i jačim jelima poput gulaša, kao i laganim umacima. Ali kao i kod svega, sve će ovisiti o pravilnom odabiru vina. Jer nisu sva vina predviđena za sva jela. No i drugi čimbenici utječu na konačni rezultat. Uz naše savjete, vino će postati stalni stanovnik vaših delicija.

Pravilo broj jedan je – vino mora biti kvalitetno. Ako ga ne biste pili, nemojte ga niti koristiti za kuhanje. Ne želite da vam jela imaju kiselkast okus lošeg vina. No isto tako ne morate kupovati niti preskupa vina, ona su ipak namijenjena za uživanje u čaši. Kvalitetna vina cjenovne kategorije od 50-ak kuna bit će sasvim dovoljna.

Uskladite vino s jelom. Odabir pravilnog vina također utječe na konačni rezultat. Crvena vina idealno nadopunjuju jela od težih vrsta mesa poput divljači, govedine i slično, dodatno ističući njihov okus. Također su dobra i za tamne, teže umake koji se poslužuju uz crvena mesa. Bijela vina koristite u lakšim jelima i umacima, ali i desertima.

S obzirom na to da je vino ipak alkohol, važno je kad ćete ga dodati u jelo. Kako bi alkohol ispario, a u jelima ostao samo fini okus vina, dodajte ga na početku kuhanja. Na taj će način najveća količina alkohola ispariti, a vama će ostati željena aroma.

Za kuhanje koristite vina neutralnog okusa jer određene arome u vinima mogu 'tući' s intenzivnijim aromama nekih namirnica, poput tartufa ili šparoga. Stoga će najbolja biti bijela vina poput graševine, malvazije i sivog pinota ili crna poput frankovke i merlota.

Ne koristite vina koja su stajala tjednima otvorena. Otvoreno bijelo vino kojem je vraćen originalni čep može stajati dva do tri dana, crno pet do šest, a da pri tome zadrže većinu svojih svojstava. Držite se tog roka kad koristite vina u jelima, sve preko toga je neupotrebljivo.

Otkrijte čari slatkih vina. Iako biste ih zbog njihove slatke arome vjerojatno zaobišli, svakako ih isprobajte jer će jelima dati poseban šmek i tek dašak potrebne slatkoće.

Male kulinarske tajne

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...