Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Male kulinarske tajne

MKT

Vrijeme grilanja za najbolji okus

Topli dani su pred nama, a to znači samo jedno. Sezona roštilja. Za najbolji dojam potrebne su prave namirnice, malo truda i – točno određeno vrijeme.

Iako se grilanje pretvorilo u pravu malu filozofiju koja rezultira najboljim komadima pečenog mesa i povrća, ovog puta otkrivamo neke druge trikove. Naime, uz dobro pripremljen roštilj, namirnice i plan, potrebno je odrediti i točno vrijeme pečenja za najbolji mogući rezultat. Ono ovisi o nekoliko faktora – vrsti i debljini mesa i temperaturi plamena. No mi smo tu da vam otkrijemo sve potrebno.

Odresci

Odreske debljine oko 2 cm pecite 3 do 5 minuta za rare, 7 do 9 minuta za medium rare, 9 do 11 minuta za medium i oko 14 minuta za well done. One debljine oko 3 do 4 cm pecite za minutu do dvije dulje za razinu pečenosti koju želite. Meso ne bodite i okrenite samo jednom za najbolji rezultat.

Burgeri

Trebali bi biti debljine oko centimetar, centimetar i pol, a pecite ih u sljedećim intervalima. Za rare 5 minuta, za medium rare 7 minuta, za medium 8 minuta i za well done 10 minuta. Burgere će tijekom pečenja biti dovoljno jednom okrenuti.

Piletina

Što se tiče ovog mesa, možete grilati komade ili pak cijelo pile. Ako grilate cijelo pile, pecite ga otprilike 45 do 60 minuta i to poklopljenog. Za pojedine komade slijedite ova pravila. Otkoštene batake pecite 5 do 6 minuta za svake strane, za one s kostima trebat će nešto više vremena, oko 45 minuta. Isto pravilo vrijedi i za prsa i nadbatake. Prsa možete pokriti folijom da budu sočnija.

Riba i morski plodovi

Manju cijelu ribu pecite 4 do 5 minuta sa svake strane, onu veću 30 do 40 minuta. Filetima ne treba duga termička obrada, dovoljno je 3 do 4 minute sa svake strane. Školjke grilajte oko 5 minuta dok sredina ne postane svijetla, a škampe također 5 minuta dok ne poružičaste.

Male kulinarske tajne

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...