Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Male kulinarske tajne

MALE KULINARSKE TAJNE

Zapečena tjestenina

Ribani rastopljeni sir, makaroni, bešamel, muškatni oraščići, vrhnje za kuhanje, gljive, povrće, mljeveno meso… Ako ikada u godini postoji vrijeme kad je dozvoljeno malo više zgriješiti i preskočiti brojenje kalorija, onda je to sada.  Uljepšajte zimu sočnim složencima od omiljene tjestenine i savršeno hrskavog površinskog sloja sira koji će vas zasititi, usrećiti i ugrijati tijekom hladnih mjeseci.

Tjestenina je jedna od top namirnica kojom vrlo brzo, efikasno i jednostavno možete udovoljiti nepcima. Kremaste varijante tjestenine sa sirom i raznim umacima uistinu mogu biti vrlo kreativne, a jelo je samo po sebi odlično rješenje tijekom radnog tjedna jer priprema uopće nije zahtjevna. Najčešće se za pripremu složenca koristi jedan od dva umaka, onaj od rajčice ili pak bijeli bešamel za koji je standardno potrebno malo brašna, mlijeka, maslaca i mozzarelle i parmezana. Da, slobodno dodajte i malo sira u ovom slučaju. 

Svaki umak je važno prilikom pripreme kušati i dostatno začiniti. Pritom treba imati na umu da sirevi sami po sebi daju slanoću tako da sa solju treba biti umjeren. Crveni umak od rajčice najbolje se slaže s češnjakom i svježim začinskim biljem kao što je bosiljak, a ako ste spremni za bombu punu okusa, tada za složenac kombinirajte slojeve s jednim i drugim umakom. 

Tjesteninu je prije pečenja uvijek dobro malo skuhati, ali ne previše kako ne bi postala gnjecasta. Traži se tekstura koja je tvrđa od one al dentejer će u pećnici sa sirom dovoljno omekšati. Od sireva je najbolje koristiti mozzarellu, a osim nje riccota je vrlo zahvalna za rastopljenu varijantu. Složenac obavezno pokrijte folijom i pecite 20 minuta nakon čega se preporučuje maknuti foliju i dodatno zapeći za zlatnu koricu koja će cijelu priču učiniti još više neodoljivom.

I najveći chefovi tjesteninu kuhaju tako da prvo puste vodu da zaključa, zatim dodaju malo soli i pričekaju da zaključa još jednom. Potom stave tjesteninu i pomiješaju je da se ne bi zalijepila. Nakon što kuhanu tjesteninu ocijede, malo vode u kojoj se kuhala znaju dodati i u umake koje pripremaju za drugu fazu pripreme, odnosno pečenje u pećnici. 

Savjet koji se nakon pripreme jela također ne bi trebao ignorirati jest – strpljenje se isplati. Pričekajte da se složenac dovoljno ohladi prije nego što počnete jesti jer ako opečete jezik nećete uspjeti uživati u božanstvenim okusima i zalogajima koji se s razlogom zovu – comfort food. Šteta bi bilo propustiti sve benefite koje donosi samo jedno jelo.

Male kulinarske tajne

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...